Најновије

ВУЧИЋ НИЈЕ ХТЕО ДА ПОДСТИЧЕ ПОВЛАЧЕЊЕ ОВОГ ПОТЕЗА: Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

Израел и тзв. Косово потписали су данас споразум о успостављању дипломатских односа, пренели су приштински медији.

Почетак односа са лажном државом (Фото: Министарство спољних послова Израела)

Споразум су на виртуелној церемонији потписали министарка спољних послова при привременим институцијама у Приштини Мељиза Харадинај Стубла и израелски шеф дипломатије Ганријел Ашкенази, а документ је потписан на четири језика - српском, албанском, енглеском и хебрејском, пише Коха.

Ашкенази је током церемоније споразум назвао историјским и додао да нуди могућност за унапређење односа.

"Овај споразум је део споразума потписаног у Вашингтону", рекао је он.

"Вођени заједничком жељом за промовисањем и јачањем пријатељских веза, као и за проширивање хоризоната сарадње двеју земаља на основу универзалних принципа међународног права. Потврђујући заједничку посвећеност јачању плодне сарадње у политичкој, економској, трговинској, технчкој и културној сфери и у другим сферама од заједничког интереса (Косово и Израел) одлучили су да успоставе дипломатске односе на нивоу амбасадора", наводи се у тексту споразума.

Према писању приштинских медија, за представника Приштине у Јерусалиму изабрана је Инес Демири, која је већ радила у представништву Приштине у тој земљи.

Вучић: Израел је изабрао, нисмо срећни због тога

Односе са јеврејском државом градићемо у складу са новонасталим околностима, рекао је данас председник Србије Александар Вучић упитан како коментарише то што су Израел и тзв. Косово потписали споразум о успостављању дипломатских односа.

"Израел је изабрао да им је Америка најважнија и то неће сјајно утицати на наше односе, нисмо срећни због тога", рекао је Вучић из Париза за тв Пинк наводећи и да је тај потез очекиван, шест месеци после потписивања Вашингтонског споразума.

Он је, међутим, указао да Србија није правила заједнички споразум са Американцима и Албанцима, него свој споразум, и како каже " нисмо хтели да подстичемо да Израел повуче такав потез, већ да то не уради".

Приметио је и да не може да се нађе ниједна муслиманска земља која би признала независно Косово.

Додао је такође да треба сачекати да се види да ли ће Приштина макар свој део Вашингтонског споразума да поштује, и хоће ли пустити у рад пругу Приштина-Мердаре, а не тражити дапруга иде преко Косовске Митровице и севера.

Како је објаснио Вучић, пошто су се Приштина сматрала пораженом у Вашингтону, сада прибегавајун трику да хоће пругу преко севера која би се повезала са Краљевом и Рашком, а да би нам, како каже, узели железницу на северу, која је важна за конекцију са Србијом.

Подсећа и да смо ми тражили и пут и пругу Приштина-Мердаре, али да Приштина за то није заинтересована.

Друго питање, наводи Вучић је језеро Газиводе и подела енргетских ресурса.

"Страховито се упирао Метју Палмер да се заврси споразум између Израела и Приштине. Сад ћемо да видимо да ли и за то да поделимо енергетске ресурсе, јер ми сада немамо ништа од језера Газиводе", указао је Вучић.

Он је указао и на то да је питање како ћемо да поделимо енергетске ресурсе у складу са Вашингтонским споразумом.

Он је као дилему у односу на понашање приштине по питању поштовања Вашингтонског споразума запитао:"И да видимо када ћете да уђете у мини шенген, да Срби могу да уђу на Косово и Метохију са личном картом и обрнуто, али и да више не онемогућавате наш народ на централном делу, оно мало људи у Метохији, да се крећу."

Гренел: Данас је диван дан...хвала Трампу, Блинкену...

Бивши известилац америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел реаговао је на вест да су Израел и тзв. Косово потписали данас споразум о успостављању дипломатских односа.

Он је на свом Твитеру објавио: "Данас је диван дан. Израел и Косово озваницили су дипломатске односе. Хвала Мељизи Харадинај, израелском Министарству спољних послова, Доналду Трампу и секретару Блинкену на посвећености томе да данас буде истински историјски дан", написао је Гренел.

Шта је министар Недимовић рекао о условљавању ЕУ признањем независности Косова, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА