Најновије

Да ли је ово „Велики ресет” који нам најављују!? На делу је формирање грађана-робова

Велики брат неће доћи! Он је већ стигао. 

Иван Пајовић (Фото: Хелм Каст)

Пише: др Иван Пајовић

Подуже време у јавности, још од 2014. године, све се отвореније говори како се данашње глобализовано друштво веома брзо преобраћује у орвелијанско, па чак и да ће модели друштвених норми из чувене Орвелове књиге „1984” бити умногоме превазиђени. Међутим, не завршава се све на претпоставкама, јер се до скоро незамисливе норме већ институционализују, а у томе очигледно предњачи Кина.

Неколико година говори се како се у Кини припрема увођење система социјалних кредита, или како га негде називају – социјалних рејтинга. У питању је систем који служи бодовању понашања сваког грађанина, тојест мерењу „лоших” и „добрих” поступака, при чему се у случају лоших бодови одузимају, а у случају добрих додају. Грађани се категоризују у групе А, Б, Ц, Д, Е, где су они у групи Е практично друштвени изопштеници. Низак број бодова код „људи у које се нема поверење” подразумева да се појединцу на основу одређеног броја негативних бодова могу ускратити одређена права, као што је државна служба (припадницима групе Е неће бити допуштено да дођу до ма каквог запослења, осим оног најлошијег и најпрљавијег), куповина одређених роба, добијање банкарских кредита, прелаз границе, коришћење неких облика превоза (нпр. куповина карата за возове или авио-превоз), одседање у луксузнијим хотелима, уписивање у одређене школе, док би се примерним грађанима многи поступци олакшавали и давале неке пореске олакшице. 

Занимљиво је да на систем бодовања утиче и пријављивање грађана од стране других лица, при чему та друга лица за пријаве добијају позитивне поене. То говори да се на овај начин системски подстрекује денунцирање, потказивање. У систем надзора биће укључено понашање грађана на компјутерским и телефонским апликацијама и понашања при сурфовању по Интернету. Очигледан је циљ – надгледање свих сегмената свакодневног живота појединца.

На делу је формирање грађана-робова путем такозване „игра бича и колача”, кажњавање непослушних, а награђивање примерних грађана, кроз коју ће бити формиран „идеално послушни Кинез”. Под систем социјалног бодовања потпадају не само приватна лица, већ и приватне фирме и иностране компаније.

Назив овог система није ништа друго до еуфемизам за апсолутни надзор појединаца и утицај на њихово понашање, како би се дисциплиновали, повећавали моралност својих поступака, редовно отплаћивали кредите, изграђивали „политичку свест”, поверење између грађана и сл. Све то је технолошки подржано огромном инфраструктуром. Она пре свега подразумева умрежени систем камера за надзор и препознавање лица, које су тако ефикасне да идентификују особу за три секунде. Кина по овој технологији предњачи у свету. Процењује се да је у тој земљи инсталирано пола милијарде камера, углавном у градовима. Говори се да су Кинези толико напредовали, да су направили бесконтактни детектор лажи, који прислушкује личне разговоре, идентификује гестикулацију и изразе лица, све то бележећи у централну базу података. 

Многи су мислили да ће овај систем још дуго бити у пробној фази. Међутим, од 1. јануара 2021. систем је почео да функционише на целој територији Кине и важи за целокупно становништво, које по статистикама броји око 1,4 милијарде људи. Сваки грађанин добија по 1000 поена, а потом почиње трајно бодовање, добијање позитивних или негативних поена. Истог дана на снагу је ступио документ под називом Грађански кодекс (законик) Кинеске Народне Републике. Готово половина овог законика посвећена је систему социјалног рејтинга. 

Нема сумње да многе земље посматрају шта Кина ради и анализирају њена искуства, али не само то. Познато је да је у претходне две године београдска полиција инсталирала око 1000 камера за надгледање и препознавање лица, али и регистарских таблица возила. 

Да ли је ово део будућности који Клаус Шваб назива „Велики ресет”, то јест почетак разапињања невидљиве бодљикаве жице електронског концентрационог логора око читавог света? Да ли ће они који себе сматрају „светском елитом”, а којих није више од 1% светског становништва, бити изузети из оваквих злослутних система – као у „Животињској фарми” Џорџа Орвела, где су „све животиње једнаке, али су неке једнакије од других”? Хоће ли ускоро сваки грађанин глобализованог света постати „идеално послушни Кинез”? 

Питања је много. Одговори ће стићи веома брзо.

Остале текистове др Ивана Пајовића можете читати у рубрици СТАВ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА