Најновије

НАТО ЦИЉА КИНУ: Нови стратешки концепт Северноатлантске алијансе!

Видео-конференција министара одбране земаља чланица НАТО, одржана протекле седмице уз високе мере заштите од хакера, представила је ажурирану верзију стратешког концепта Алијансе, која ће заживети након промена у Белој кући и доласка на власт председника САД Џоа Бајдена, а главна одлика јој је борба са Кином за војни примат у свету.

НАТО војска. (Фото: Јутјуб)

На дводневном министарском састанку, који је због коронавируса одржан онлајн и послужио је као припрема за самит НАТО који би требало да се догоди у Бриселу касније ове године, једна од главних тема била је иницијатива "НАТО 2030", која би требало да одреди смер деловања Алијансе у наредних десет година. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изнео је министрима предлоге који се тичу нарастајућих војних капацитета Кине, као и Русије, коју северноатлантски војни савез види као стратешког конкурента, наводећи да се "безбедносно окружење из основа променило".

Бајденова администрација је, за разлику од његовог претходника на челу Америке Доналда Трампа, решена да се врати политици изигравања "светског полицајца" и припрема за потенцијални обрачун са Кином на подручју Пацифика, које је започео бивши председник САД Барак Обама, током чије власти у Белој кући је Бајден био потпредседник.

У тону Столтенбергових планова било је и прво обраћање НАТО савезницима новог америчког министра одбране Лојда Остина, који је, према саопштењу из Пентагона, навео неколико претњи с којима се Алијанса суочава, а то су "дестабилизујуће понашање Русије, јачање Кине, тероризам и глобални изазови попут КОВИД-19 и климатских промена.

Министарство спољних послова Кине реаговало је на предложена ажурирања стратешког концепта НАТО у којима се позива на обуздавање Кине у смислу глобалног успона, називајући ставове Алијансе остацима реторике Хладног рата, којој нема места у модерном свету. Портпаролка министарства Хуа Чуњинг позвала је на ревизије НАТО позиција везаних за јачање Кине и погоршање односа са Русијом.

- Ове изјаве видим као остатке размишљања из времена Хладног рата. Кина следи концепт мирног развоја. Наша војна стратегија је одбрамбена - поручила је кинеска званичница.

Суд Наваљном потврдио затворску казну! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА