Најновије

Екипа Веље Невоље по налогу Вучића гушила јулске протесте

На протестима у јулу 2020. испред Скупштине Србије били су и припадници сада ухапшене групе Вељка Беливука -Веље Невоље (35).

Илустрација (Фото: Правда)

Више грађана и новинара је на протестима почетком јула 2020. видело неке од припадника Беливукове групе који су ухапшени 4. фебруара 2021. и против којих је Тужилаштва за организовани криминал поднело захтеве за спровођенње истраге.

Према оном што се видело на протестима, припадници Беливукове групе су тамо били по посебном задатку, који су могли добити само од неког представника власти којој нису одговарали протести. Били су у околним кафићима и у парку прекопута Скупштине и контактирали су са особама у цивилу које су имале мотороле и личили су на представнике безбедносних служби.

Такође, Беливуковим сарадницима су у време протеста прилазили млађи припадници навијачких група који су испред саме Скупштине изазивали нереде гађајући полицију. Адвокат Божо Прелевић је тада изјавио за НИН:

– Приметио сам припаднике навијачке групе Партизана Јањичари, која ужива одраније сву заштиту власти.

Јањичари су иста група коју је Беливук преименовао у Принципе.

Испред Скупштине је виђен Иван Ристић, тада помоћник директора полиције Владимира Ребића, који је по свему судећи на терену руководио хапшењима и пребијањем грађана, међу којима није било хулигана.

Да је власт користила припаднике ове групе у још неким приликама познато је одраније. Тако је Крик 2017. на инаугурацији председника Србије идентификовао међу обезбеђењем Борка Аранитовића, који је био припадник групе убијеног Александра Станковића, званог Сале Мутави, и Беливука, како физички напада новинаре и грађане.

Аранитовић се види и на снимку од 2015. као обезбеђење клуба Тилт, када Станковић пребија Зорана Јакшића, који је касније као један од вођа клана Америка осуђен у Перуу због кријумчарења кокаина. Милован Тадић (33), који је приведен такође 4. фебруара и 14. је у захтеву тужилаштва, раније је оптужен да је као шеф обезбеђења Тилта, на смрт претукао Слободана Вукића, крајем 2015.

Тадић се бранио са слободе, а то суђење још није окончано. Инсајдер је на инаугурацији идентификовао навијача Партизана Марка Тодорова који је претио њиховој новинарки.

Припадници Беливукове групе су више пута фотографисани са Данилом Вучићем, пунолетним сином председника. На светском првенству у фудбалу у Русији 2018. син председника је фотографисан са Борисом Карапанџићем, који је исто ухапшен 4. фебруара и осми је у захтеву тужилаштва. Он је био на тој утакмици и поред пресуде за убиство, а и до последњег хапшења налазио се на слободи.

Вучић јуниор је фотографисан и са Александром Видојевићем – Ацом Рошавим, који је раније био важан члан групе Беливука, стојећи на трибинам одмах поред њега. Видојевић је тако био у Русији на утакмици, а новинарки Крика су његови сарадници одузели телефон, када га је фотографисала у београдском ресторану са Данилом Вучићем.

Иначе, Видојевићу и још шесторици се суди због демолирања клуба Комитет. Занимљиво је да је тамо један од главних адвоката одбране Никола Ристовић који поред Дејана Лазаревића, ранијег Шарићевог адвоката, заступа сада Беливука. Адвокат Ристовић поред Беливука брани најмање још петорицу осумњичених да су део његове групе. Његов клијент је и Марко Миљковић, оптужен да је са Беливуком организатор групе.

О повезаности са представницима власти – вишегодишњим секретаром Владе Србије Новаком Недићем и високим руководиоцем Жандармерије Ненадом Вучковићем, који је са Беливуком и Станковићем раније предводио навијање, НИН је писао од 2016, а последњи путу два претходна броја. Раније је НИН писао и да појединци у полицији сумњају да су припадници групе Александра Станковића и Вељка Беливука учествова у ноћном рушењу у Савамали.

За сада се у истрази Беливукова група терети да је деловала од 2019. чиме је прескочен период настајања ове групе, чему је и јавност била сведок гледајући дешавања на трибинама. Беливук и још 21 припадник групе, као и накнадно осумњичени А Ш. терете се да су као организована криминална група одговорни за убиство Милана Љепоје, коме се судило као члану Пинк пантера, као и за убиства навијача Горана Величковића и Здравка Радојевића. У захтеву за спровођење истраге се наводи да је Љепоја одведен 9. децембра 2020. у кућу у Ритопеку за коју се наводи да је имала најсавременији видео – надзор. Према наводима тужилаштва, на истом месту су „лишени живота“ Радојевић 10. новембра 2020. и Величковић 3. августа 2020.

Нови начелник Управе криминалистичке полиције Богдан Пушић је на ТВ Пинк прочитао списак са још 10 имена углавном млађих мушкараца који се воде као нестали. Неки од њих су нестали 2018, а група се за сада терети за деловање од 2019. Полицајац Пушић је ово прочитао, када га је на то подстакао „аналитичар“ Божидар Спасић, који је чест гост телевизија са националном фреквенцијом. Спасић је тренутно осуђен у Белгији на доживотан затвор као организатор убиства док је био руководилац ДБ-а 1990.

У сва три убиства – Љепоје, Величковића и Радојевића – тужилаштво наводи да су учествовали организатори групе Беливук и Миљковић, као и Влада Драганић. Да су учествовали у убиству Љепоје терете се још Дејан Тешић и Марко Андрић. За убиство Величковића осумњичен је још Вук Вучинић, а за убиство Радојевића терете се, поред тројице која су осумњичена за свако убиство, још Немања Лакићевић и Марко Будимир. Тужилаштво наводи и да су у убиствима учествовале и за сада непознате особе.

Приликом хапшења код осумњиченог Жељка Коџића пронађене су две ловачке пушке, ИЖСИ црвена застава, као и два пиштоља црвена застава У стану Владе Георгиева, који је променио име и раније се звао Драган Секулић, дан после привођења је пронађен пиштољ глок 19 ца 16 метака. У просторијама ФК Партизан је пронађена пушка са нитуаном и 32 метка, пиштољ са избрисаним серијским бројем, као и око 100 грама кокаина, хероина и марихуане.

Доскорашњи руководилац ФК Партизан Владимир Вулетић је у емисији Утисак недеље тврдио како је полиција редовно обилазила ове просторије, које је ова група користила годинама уназад, пред сваку утакмицу. Сви осумњичени терете се и за дистрибуцију дроге и за криминално удруживање, или тачније удруживање ради вршења кривичних дела. Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је показала фотографију на којој се види како Владимир Грек, који је по реду 20. на захтеву тужилштва за истрагу против Беливукове групе, излази из одбора СНС-у у Панчеву. Она је навела да је он тада добио инструкцију да се почне са бакљадама на крововима.

У НИН-у смо раније писали да су у бакљадама, на које је са говорнице Скупштине позвао тадашњи и садашњи посланик ЦНС-а Владимир Ђукановић, између осталих учествовали припадници хулиганске групе Анти Роми који су под Беливуковом групом.

Припадници са обележјима Анти Рома су виђени и на протестима како учествују у нередима и неки од њих су прилазили Беливуковим сарадницима. Случај групе Беливука, који је почео као многи пре тога кампањом у режимским медијима, отворио је низ незгодних питања за власт. Сама акција је, по речима председника Србије Александра Вучића, покренута на његову иницијативу, што је отворило питане да такве акције не могу да се спроводе без веговог одобрења.

Зато се чини и да је он једини који може да одобри давање одговора на бројна отворена питања. Вероватније је да ће пре добијања одговора и случаја Беливук наћи у извештају Европске уније као Крушик, Савамала, Јовањица и Телеком.

Кина и Русија ће зауставити нападе на Србију и РС јер тако чувају светски поредак који граде. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: НИН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА