Најновије

МИГ-31БМ ПОСТАО ЧУВАР АРКТИКА: Русија планира да две ескадриле распореди за контролу Северног поморског пута

Руски ловац пресретач МиГ-31БМ један од најважнијих стубова противваздушне одбране Руске Федерације од краја 2020. постали су чувари Северног поморског пута. Од средине прошле године ове летелице лоциране су на аеродрому Мончегорск, са предвиђеном опцијом брзог размештаја на низ обновљених аеродрома уздуж овог поморског пута.

МиГ 31 (Фото: РИА)

МиГ-31 се сматра и даље једним од најмоћнијих ловаца пресретача које је Руско ратно ваздухопловство користи за патролирање на великим висинама, а захваљујући модернизацији способни су да открију циљеве које лете суперсоничном брзином, па и крстареће ракете, али и летелице на великим удаљеностима.

Извори из Министарства одбране Руске Федерације за руски медији Известија навели су да ће ови ловци бити уврштени у нову арктичку ексадрилу и да ће бити ангажовани ротацијски.

Пре него што су ловци МиГ-31 постали оперативни, они су у саставу 98. авијацијског пука извели опитне вежбе деловања дуж Северног морског пута.

До скоро 98. авијацијски пук је имао једну ескадрилу пресретача МиГ-31БМ, која је покривала полуострво Кола и базе руске Северне флоте, док ће припадници друге ескадриле покривати удаљена острва дуж ове за Русију све значајније поморске руте.

Јануара 2021. Министарство одбране Руске федерације саопштило је да су ловци МиГ-31БМ већ преузели борбено дежурство чувања границе и да полећу са аеродрома Рогачево који се налази у архипелагу Нова земља, где је већ распоређен пук ПВО Северне флоте наоружан системом С-400.

Руски званични тврде да је овај авион сасвим примерен за борбено деловање у зонама где владају екстремно ниске температуре и да је авион способна за обављање свих задатака  унутар и ван поларног круга. Пре свега те способности се тичу долета, ефикасног радара и нових прецизних ракета великог домета. Уопштено такве летелице биће способне да потпуно блокирају ваздушни простор над Артиком.

Објашњење за ангажовање оваквих ловца над Артиком долази према тврдњама руских војних стручњака у опасности од појаве флоте НАТО -ових авиона, који се све више базирају на северу Норвешке близу руских граница. Руски стручњаци попут Владислава Шургина тврде да је циљ Министарства одбране да се дуж острва на северу од Мурманска до Владивостока успостави мрежа аеродрома који ће пилоти ловачких авиона бити способни да брзо поседну ове локације у случају потребе и да се после обављених задатака врате на матичне аеродроме.

Руско Министарство одбране наводи да је последњих година на Артику оспособљено чак 19 аеродрома и да се на острвима архипелга Александрова земља, Земља Франца Јозефа, као и новосибрском острву Котељ граде полетно-слетне стазе способне за оперативност у свим временским условима као и да приме ловачке и транспортне авионе.

Реконструкција копнених аердрома била је почела још 2014, а на вежбама 2017. на том простору почели су да слећу и стратешки бомабрдери Ту-22М3, а на обновљене аеродроме моћи ће да се сместе и стратешки бомбардери Ту-160.

Лидер радикала открио све што зна о криминалу који ће шокирати Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА