Најновије

Шешељ показао компромитујуће слике владике Григорија: Када је лидер радикала пустио и снимак, сви су остали у шоку! (ВИДЕО)

Председник СРС проф. др Војислав Шешељ објавио је нове информације до којих је дошла његова оперативна група "Дурак мали" о кршењу православних црквених канона од стране владике Григорија.

Шешељ показао компромитујуће слике владике Григорија (Фото: Јутјуб)

Шешељ је подсетио да нису дозвољени заједнички верски обреди са јеретицима (подсећајући да православна и католичка црква једна другу сматрају јеретичким), али да то владика Григорије упорно крши.

Лидер радикала каже да тако Григорије тера инат осталим владикама, црквеној хијерархији у Београду, Светом архијерејском синоду.

Шешељ је, доказујући своје тврдње, приказао фотографије.

- На првој видимо владику Григорија у службеном својству са дубровачким римокатиличким бискупом како заједнички читају молитву. По 10. правилу светих апостола, који се заједно са јеретиком, било и у кући, буде молио, нека се одлучи. Дакле, да се избаци из цркве - рекао је лидер радикала.

Шешељ је приказао још сличних фотографија и подсетио и на 33. правило Лаодикијског сабора, које каже да се "са јеретицима или расколницима не сме заједно молити", те и на 9. правило Картагенског сабора да "ако који епископ или презвитер прими у општење оне, који су заслужно због својих преступа били искључени из Цркве, мора и он потпасти онаквој истој осуди…"

Лидер радикала је рекао да зна да би било добро за цело хришћанство да се цркве измире, али да није на појединачним епископима у провинцији да то раде.

- Ако се на то одлучи Руска православна црква, па истим путем крене и СПЦ... Знате да је СПЦ поставила и неке услове, попут услова да папа оде у Јасеновац да се покаје за злочине римокатоличких свештеника у II светском рату. Никола Жутић, нас познати историлар, регистровао је преко 400 католичких свештеника, различитог ранга, који су учествовали у усташким злочинима. Око 200 је непрекидно вршило злочине - изјавио је председник СРС.

Он је подсетио и на позитивни пример мостарскога бискупа Мишића, који је чинио све што је у његовој моћи да спашава православне Србе.

- Али, таквих је мало било у НДХ - рекао је Шешељ.

Шешељ је рекао да поштује папу Фрању и оно што ради, али је рекао да је и он сагласан са ставом СПЦ да треба да дође у Јасеновац, те да не Алојзије Степнинац не сме бити проглашен за свеца.

Председник СРС је приказао и фотографију како владика Григорије причешћује дубровачког бискупа и групу његових фратара.

- Они узимају и афору и вино. То је апсолутно забрањено - изјавио је др Шешел и, у прилог томе, прочитао правила светих апостола.

Шешеј је приказао и фотографију Григорија са Борисом Тадићем, те истакао да се на фотографији види да Григорије носи фирмирану кошуљу.

Шешељ је прочитао и 3. правило Четвртог васељенског сабора:

- Сабор је сазнао да неки од клирика, из гадне похлепе за добитком, узимају у најам туђа имања и да се прихватају световних послова, те тако занемарују службу Божију, обилазе куће световњака, к ради среброљубља прихватају се управљања њиховом имовином и добрима. Због те појаве, свети и велики Сабор одређује да у будуће нико, ни епископ, ни клирик, ни монах не може узимати у најам имање, нити преузимати вођење световних послова, осим ако није законом позван да се прихвати старања над малолетником (чега се не би могао одрећи), или му епископ града поручи да се стара о црквеним пословима, или о сиротињи, или о удовицама које су без заштите, или о особама које на нарочит начин требају црквену помоћ ради страха Божијег. Који се после овога усуди да погази ову наредбу, нека подлегне црквеним казнама - каже правило.

Лидер радикала је рекао да се владика Григорије бавио бизнисом, давао у закуп црквену имовину, правио размене које су штетне за цркве.

- Разменио је са неким муслиманом из Требиња скуп пословни простор у центру Дубровнику, а где је био клуб Српског националног већа, а од њега добио безначајну кућицу у Требињу. Успео је да се дочека хотела у Платанима, па га довео до пропасти. Бавио се и производњом вина, па је и то пропало. Кад није била родна година, он је увозио вино из Немачке или грожђе из Македоније, па вино лажно представљао као херцеговачко. Тај свој живот плејбоја је финансирао црквеним парама и све те љубавнице које је имао - рекао је Шешељ.

Шешељ је приказао и фотографију да је Григорије дао бискупу епитрахиљ.

- Исмева се, видите на фотографији да цркавају од смеха - рекао је Шешељ, па приказао фотографију католичког свештеника који се исмева са епитрахијем православног свештеника ког су заклале усташе у II светском рату.

Шешељ је приказао и видео-снимак и тврди да се на њему чује филиокве, тј. да свети дух происходи из оца и сина и да је апсолутно недопустиво да православни свештеник то изговори.
Лидер радикала је приказао и фотографију на којој се види да Григорије клечи приликом римокатоличке службе.

Мило осуо дрвље и камење на Београд и СПЦ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА