Најновије

Шта ће Бајден урадити са Вашингтонским споразумом?

Да ли ће Вашингтонски споразум, који је у Белој кући потписан 4. септембра 2020. године између Београда и Приштине уз присуство, сада бившег председника САД Доналда Трампа остати на снази, или ће доласком Џоа Бајдена на место председника бити по страни, питање је које од америчких избора занима јавност?

Потписивање Вашингонског споразума. (Фото: Flickr)

Ове дилеме трају од момента када је Бајден победио на изборима у САД одржаним у новембру. Тако је председница Скупштине Косова Вљоса Османи најавила да ће затражити ревидирање споразума, а Трампов пораз унео је оправдану сумњу да ће то значити и пораз споразума. Међутим, према речима будућег шефа америчке дипломатије Ентонија Блинкена, "наставиће се тамо где су њихови претходници стали". 

Јуче су Израел и Косово успоставили дипломатске односе на виртуелној церемонији одржаној у Јерусалиму и Приштини, а одлука о признању Косова донета је у септембру на самиту лидера Косова и Србије у Белој кући 4. септембра, у присуству бившег америчког председника Доналда Трампа. Тада је то потврдио и амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, а јучерашњи дипломатски односи су само доказ да се договори из Вашингтона, када је у питању признање Косова од стране Израела, очигледно поштује. 

"По принципу шведског стола"

Младен Лишанин са Института за политичке студије за Директно.рс каже да се нови државни секретар Ентони Блинкен недавно похвално изразио о тзв. Вашингтонским споразумима, што значи да ће овај документ свакако наставити да фигурира као елемент америчко-српских односа, наравно у мери и на начин које америчка администрација буде сматрала оптималним.

- Ту прети опасност да се од целог споразума ажурније извршавају они делови који Србији не иду директно у прилог. Поред тога, важан део овог документа представља отварање ДФЦ канцеларије у Београду, што није толико показатељ америчког поверења у српску економију, колико је део шире америчке стратегије сузбијања кинеског утицаја. Укратко, Вашингтонски споразуми неће нестати са Трампом, већ ће се нова администрација њима служити по принципу шведског стола - сматра Лишанин. 

Бивши министар спољних послова Србије, садашњи председник Скупштине Ивица Дачић, рекао је у једном гостовању да је нереално очекивати да ће нови председник САД Џозеф Бајден радити на заоштравању политике према Србији, као и да су Бајден из 2021. и Бајден из 90-тих година две различите приче.

- Сви разговори са њим били су коректни. И тада је причао да му је у интересу да се у региону води процес помирења и да неће подржавати екстремне одлуке као што је раскидање споразума - рекао је Дачић.

А, како ће се развијати цела ситуација са Вашингтонским споразумом, који су у септембру потписали косовски премијер Авдулах Хоти и председник Србије Александар Вучић са тадашњим америчким председником Трампом о нормализацији економских односа, да ли ће он заиста остати на снази или бити по страни, остаје да се види.

Баш као и какве односе ће убудуће Србија имати са Америком! 

Нова либијска влада стрепи од суда генерала Хафтара! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА