Најновије

"ТО БИ БИЛО ВРХ, КАКО СИ СЕ ТОГА СЕТИО?" Фриленсер: Мали и Брнабић су се смејали нашим предлозима, а нуде нам дужничко ропство!

Без договора је прошао још један састанак између фриленсера и представника Владе у вези са плаћањем пореза. Држава је, како каже члан стручног тима Удружења радника на интернету Никола Илиевски, предложила продужетак плаћања дуга на рате током 10 година уз отпис камате, што оцењује неизводљивим решењем. Предлог фриленсера јесте да обрачун и наплата пореза почне од 14.октобра, али су представници власти до сада, истиче, исмејали сваки њихов захтев.

Мали и Брнабић (фото: Фејсбук видео принтскрин)

Лицем у лице са министром финансија Синишом Малим, председницом Владе Аном Брнабић, директорком Пореске управе Драганом Марковић, нашли су се представници Удружења радника на интернету, алли и даље без постигнутог договора.

Један од чланова тог Удружења Никола Илиевски истиче да држава апсолутно не посустаје у својим намерама да од фриленсера наплати ретроактивно порез за претходних 5 година, па да је једини потез тај што су подигли трошкове са 20 на 43 одсто.

- Што би значило да ако неко прими 100 евра, порез му се рачуна, значи одбија му се прво 43 евра, јер то су као трошкови пословања и онда на ових 57 што остане му се рачуна порез, доприноси и све остало, то кад ефективно само се спусти дуг за 10 посто, значи ништа они ту нису много изашли у сусрет – истиче Илиевски.

Поготово је та прича, додаје, бескорисна за фриленсере који се баве графком или дизајном, којима је признато ауторско дело, што вуче 43 одсто нормираних трошкова, па је за њих новост само отпис камате и продужетак отплате на 10 година.

- Наше мишљење као Удружења је да је то апсолутно неизводљиво. Ми смо радили те неке пореске моделе, правили смо табеле и калкулације, показивали им математички да није могуће да раде то што раде, апсолутно не могу физички да наплате – наводи Илиевски.

То што је држава понудила отплату на 10 година, овај Нишлија описује као "дужничко ропство".

- Хипотетички да кажемо да је неко примао 50.000 месечно сваки месец претходних пет година, он би по њиховом предлогу требало 30 одсто своје плате да одвоји на текућу обавезу, на 50.000 то је неких 15.000 динара на текућу обавезу и плус што би морао да плаћа репрограм сваки месец. И то без икакавих камата због рата. Ако изгуби посао и не плати пар рата, улази у проблем наплате дуга. Није само плаћање дуговања, него и пореза за овај текући месец– објашњава.

Као још један проблем наводи укидање нормираних трошкова изменом закона, па ће тада постојати неопорезив део од 18.000 динара, што је, како каже, скандалозно.

- Ту нас још више покопавају, јер без обзира да ли примили 100 или 50 хиљада динара, ти одбијеш 18.300 динара и на основу оног што ти остане ти треба да платиш порез, што није фер – сматра Илиевски.

Пореска управа, каже Илиевски, није радила свој посао како треба, јер поред тога што је контролно, она је и саветодавно тело, па Нишлија сматра да је законска дужност била да обавести грађане о наплати пореза. Како се то десило тек 13. октобра, додаје да је иницијални предлог фриленсера да се дуговања рачунају од 14. октобра.

-  Они су сваки наш предлог исмејавали, кад сам ја рекао министру Малом да је то неизводљиво и кад сам му предложио и рекао сам му људи су спремни да плате од 14. октобра, он је на то рекао "па то је супер идеја, то би било врх, како си се то сетио" и онда су сви кренули да се смеју мало цинично – присећа се Илиевски.

У почетку су представници Владе одбили и да погледају табеле и калкулације фриленсера, истиче нишки фриленсер.

- Те калкулације су приказивале зашто математички није изводљиво да неко прими 70.000 динара, колики је просек зараде фриленсера, зашто је неизводљиво да ти неком ко прими 70.000 тражиш 90 посто дуга и онда су они рекли да то није тачно зато што смо дигли нормиране трошкове на 43 одсто и онда смо ми ту економисти урадили рачуницу у свесци и видели да то није никакав велики помак – објашњава он.

Без обзира на то што још нису постигли договор са државом, поручује да раде на даљим плановима.

- Подсетимо, октобра месеца је освануло обавештење свима који зарађују из иностранства да морају да попуне пореске пријаве и да пријаве приходе, како би им на зараду био обрачунат порез, након чега су се фриленсери удружили, па су након протеста покушали да преговарају са Владом, али до договора још није дошло.

A Вучић је претио фриленсерима кривичном одговорношћу, читајте ОВДЕ.

Извор: Јужне вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА