Најновије

ТОТАЛНИ ДЕБАКЛ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У МОСКВИ: Односи на најнижој тачки

Нови почетак са Русијом: дебакл. Европска унија: осрамоћена. Представник ЕУ за спољне послове Жосеп Борел односе са Русијом види на најнижој тачки. Али, још увек се није стигло до дна, пише Кристијан Ф. Трипе за Дојче веле.

Жозеп Борел и Сергеј Лавров. (Фото: ria.ru)

Покушај да се односи Европске уније са Руском Федерацијом врате у нормалност сада се може сматрати трајним неуспехом. Другачије се не може оценити резултат разговора представника ЕУ за спољне послове Жосепа Борела и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Конференција за штампу ове двојице дипломата претворила се у лекцију о дрскости и неуспеху. Борел је повремено деловао као ђак који се није спремио за тест. Лавров, већ познат по томе да не штеди своје преговарачке партнере, Борелу је чак одузео политичко достојанство:

“Европска унија је непоуздана. Земље ЕУ попут Немачке и Француске понашају се арогантно према Русији и одбијају да пруже важне информације за разјашњавање случаја Наваљни. У Шпанији постоје политички мотивисане судске пресуде против каталонских сепаратиста”. Ово је само део салве оптужби и лажи којима се Лавров обрушио на Бореља – који му на то није ништа одговорио. Тамо где је само контролисани излив беса можда могао зауставити захукталог господина Лаврова, Борел је покушао с љубазношћу.

Борелове муке

Док су њих двојица изводили овај тужни позоришни комад на отвореној сцени конференције за новинаре, руско Министарство спољних послова које води Лавров, комплетирало је понижење. Троје дипломата из земаља ЕУ протерани су из Русије јер су наводно учествовали у протестима против затварања и осуде критичара Кремља Алексеја Наваљног. Три погођене државе Немачка, Пољска и Шведска – то одлучно поричу, а Жосеп Борел – барем нешто – свој протест је упутио писменим путем.

Још пре Борељовог дипломатског силаска у пакао, скептичне дипломате су се питали шта би таквим путовањем уопште могло да се постигне и да ли је пресуда против Наваљног можда довољан разлог да се оно откаже? Забринути посматрачи подсетили су да је руководство Кремља у надмоћној позицији – а да Борел у руци нема ништа и да је због тога постојала опасност да га тамо избламирају.

Нажалост, показало се да је све то било истинито.

Даље санкције неизбежне

То не може и неће остати без последица – ЕУ за неколико недеља хоће да темељно размотри своју стратегију према Русији. У сваком случају, Кремљ очито не жели односе са ЕУ засноване на принципима правичности и једнакости. Дакле, ЕУ ће ради самопоштовања морати да се ограничи на оно што је неспорно и што желе обе стране: трговина, испорука енергије, сузбијање пандемије, контакти између организација цивилног друштва. То није занемарљиво, али је наравно далеко мање од оног што је могуће.

Рука коју је Жосеп Борел демонстративно пружио Москви, грубо је одбачена. Када се разговарало о увођењу нових санкција због неправде према Наваљном, неке владе ЕУ су то кочиле. Сада када се Борел враћа из Москве после свега, даље санкције су неизбежне. Дакле, још се није стигло до дна, закључује Дојче веле.

Руски „Циркон“ може уништити америчке носаче авиона! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА