Најновије

Оживљавање руске базе на Куби биће непријатно изненађење за САД

Војни стручњак Алексеј Леонков указао је на претњу коју Сједињеним Државама представља обнављање руске радио-астрономске станице у Хавани.

Илустрација (Фото: mil.ru)

Научници из Русије и Кубе су изјавили да су спремни да заједнички оживе хаванску радио-астрономску станицу. Овај објекат је почео са радом 1969. године, али је 2006. године одлучено да се стави ван функције. Сада, након 15 година, ова грешка може да се исправи. 

Заступници рестаурације били су руски метеоролози, који су се 2019. године жалили на потребу прибављања података од америчких сателита за састављање пуноправне метеоролошке прогнозе.

Поред тога, научници из Русије указују да објекат, изграђен уз учешће Совјетског Савеза, омогућава предвиђање сметњи у комуникацији руских потрошача на Арктику, укључујући војно особље.

Стручњак Леонков није искључио могућност да обнова радио-астрономске станице у Хавани буде само почетак обнављања некадашње сарадње две силе.

Стручњак верује да Москва може поново да покрене историјски центар електронске обавештајне службе у Лурду, који је током Хладног рата играо огромну улогу, као и да се договори о сидришту бродова руске морнарице у Сантијаго де Куби.

„Како би Русија била присутна у Атлантику, у принципу мора тамо да дође. А да би дошла ​​тамо, мора да има одређене кључне тачке: у Средоземном мору је то, на пример, морнаричка база Тартус.

На Куби такође можемо да се појавимо, тада ћемо моћи да пружимо помоћ, на пример, Венецуели. Онда се следећа наша тачка појави можда баш тамо“, објаснио је стручњак.

Ако ове идеје крену у реализацију, Сједињене Државе ће се суочити са великим проблемом. У последњих 30 година нико никада није учинио да се Американци осећају нелагодно у близини својих граница. Русија то сада може да промени.

Данас Русија има стратешку војну супериорност над Сједињеним Државама, што представља много већу претњу Вашингтону него раније. Уколико се активира војно деловање Русије на Куби, САД ће се наћи у великој невољи, што је врло вероватно обзиром на њено ангажовање на границама Русије.

Ако Украјинци крену на Донбас, чека их катастрофа! Тенкови ће газити до Одесе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА