Најновије

ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ЗАКОНА О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ: Чији ће се приходи проверавати?

Примена деценијама најављиваног Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу је почела. На удару су сви који су у року од три године стекли имовину која је за 150.000 евра већа од њихових прихода у исто време. На разлику се обрачунава порез од 75 одсто. Министар финансија каже да закон јесте порески али, пре свега, антикорупцијски.

Пореска управа (Фото: Јутјуб)

Авиони, камиони, новац, акције, куће, фирме, и сва имовина недоказаног порекла, код нас и у иностранству, предмет је унакрсне провере. У њу је за сада, кренуло 20 инспектора, од најављених 60.

пцијски.

Авиони, камиони, новац, акције, куће, фирме, и сва имовина недоказаног порекла, код нас и у иностранству, предмет је унакрсне провере. У њу је за сада, кренуло 20 инспектора, од најављених 60.

Припремила Оливера Петровић Стојанчић
"Они су прошли потребне обуке, додатне обуке, ми то иначе радимо са ММФ у оквиру целокупне пореске реформе, тако да са те стране кадровски, персонално потпуно смо спремни за примену тог закона", навео је министар финансија Синиша Мали.

Независно од тога хоће ли се испоставити да је имовина стечена законито или не, на њу се обрачунава порез од 75 одсто. На пример за имовину од милион евра, порез је 750.000 евра. Kолико уназад ће сезати провере, закон није ограничио.

"Постоји дефинсан у једном другом закону, ради се о Закону о пореском поступку и порсекој администрацији, који каже да је апсолутна застарелост утврђивања пореске обавезе 10 година", рекла је Наташа Тодоровић из Удружења пореских саветника Србије.

Ако инспектори посумњају да постоји и кривична одговорности, обавештавају полицију и тужилаштво. Тада имовину суд може и да одузме.

Пре осам година Пореска управа је први пут саопштила да је открила више од 600 лица чија имовина, знатно премашује приходе.

Процењено је и да би у кругу таквих власника могло да се нађе око 10.000 грађана. Да ли је и то полазна база за специјализовани порески тим, ко ће први бити на удару и када би могли да очекујемо прва решења са новим високопроцентним порезом?

Из Пореске управе још није стигао одговор.

Како то да се Вучићи чују са људима под полицијским мерама, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА