Најновије

ДОЖИВОТНА КАЗНА ЗА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЛНР: Осуђен за ''терористички чина'

Украјински суд осудио је у одсуству бившег председника Луганске Народне Републике Игора Плотницког на доживотну робију, прогласивши га кривим за „организовање терористичког чина“.

ЛНР (Фото: РИА Новости)

Радило се о војно-транспортном авиону Ил-76 украјинских оружаних снага, који је Народна милиција ЛНР оборила приликом покушаја слетања на аеродром Луганск 14. јуна 2014. године. На авион је пуцано ПВО ракетом Игла и великокалибарским митраљезом. Као резултат, украјинска војска изгубила је 40 падобранаца у авиону и девет чланова посаде.

Служба безбедности Украјине је 2017. године дошла до закључка да се организатором „терористичког напада“ треба сматрати Игор Плотнитскии, који тих година још није водио републику, али је био задужен за батаљон милиције Зарја.

Према писању KP.ua, случај је три године разматран у окружном суду Красногвардеjски у Дњепропетровску. Заједно са бившим лидером ЛНР, оптужени у овом случају били су његов заменик Андреј Патрушев и командант батаљона милиције ЛНР „Витјаз“ Александар Гурејев.

Објављивање казне бившем председнику ЛНР почело је 15. марта и трајало је неколико сати. Пресуда Плотницком одузела је више од стотину одштампаних страница, па судије нису имале времена да је прочитају пре краја радног дана и одложиле су завршетак саопштења за 16. март.

Родом из регије Черновци Украјинске ССР, мајор у резерви и бивши бизнисмен Игор Плотнитски, предводио је ЛНР од 14. августа 2014. године након оставке претходног лидера Валерија Болотова.

Скоро две године касније, 6. августа 2016. године, извршен је покушај убиства Плотнитског - његов аутомобил је дигнут у ваздух. Две особе су повређене, од којих је једна била лидер Луганске републике. Међутим, рана није била смртоносна.

Дана 21. новембра 2017. године, министар унутрашњих послова ЛНР Игор Корнет најавио је обелодањивање украјинске диверзантско-извиђачке групе и умешаност три висока званичника ЛНР у покушај пуча. Након тога, Игор Плотнитски најавио је уклањање Корнета, рекао је да је ситуација под контролом и ... убрзо напустио републику.

Плотницки је 24. новембра поднео оставку, објашњавајући своју одлуку здравственим стањем. Пре тога, Игор Корнет га је оптужио за дослух са званичним Кијевом.

Какво је тренутно стање у Донбасу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА