Најновије

ЈАНКОВИЋ: Нема нових мера, само корекција као одговор на дописе Влади Србије!

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је, коментаришући нове мере које су на снази од данас, да се ради о корекцији већ постојећих, и да није тачно да ће радити све осим угоститељских објеката и тржних центара.

Срђа Јанковић. (Фото: Јутјуб)

„Све ће радити пос условом да може да се обезбеди оних 9м2 по једној особи, односно 16м2 уколико је физичка активност већа“, каже Јанковић.

Објашњава да је ова корекција мера одговор на дописе које је Влада Србије добијала од многих власника продавница и фирми који су сматрали да могу да обезбеде довољно држање дистанце, а да могу да раде.

„Важи једно правило за све – 9м2 или 16м2 уколико је физичка активност већа. Тржни центри то не могу да обезбеде и зато су они затворени“, казао је Јанковић.

Према његовим речима, ове мере су сличне као и оне које су важиле прошле недеље, са истим циљем – да се људи не заражавају.

На питање зашто те мере нису важиле од почетка, Јанковић каже: „И током тих пет дана радили су објекти чија је потреба надмашивала ризик, попут банака, поште, али увек уз држања дистанце, коју смо сад дефинисали као 9м2“.

Обавеза је, додаје, да свака продавница има ковид редара, а инспекција би требало да то контолише.

Јанковић каже и да је медицински део Кризног штаба остао при ставу да епидемиолошке мере треба да буду пооштрене, а то је, додаје, и став многих медицинских радника са којима има контакте.

„Наша је прва и једина брига очувања здравља, али Кризни штаб као целина налази пресек свега. Ми се јесмо залагали да мере буду строже и даље ћемо се за то залагати“, нагласио је.

Како је рекао, свако окупљање представља ризик.

„Када би људи могли да буду дисциплиновани, да свуда улазе један по један, али знамо да је то утопија. Суштина наших апела и мера је да се смање контакти који носе ризик заразе, ове мере су наш најбољи покушај тренутно. Али оне ће бити успешне онолико колико буду спроведене“, рекао је.

И понавља: не постоје апсолутно никакви услови да се ублажава било шта.

„Болнице су нам препуне, ризик је огроман, епидемија букти, ово је минимум који морамо да испоштујемо, а он ће дати резултат ако се сви потрудимо“, закључио је Јанковић.

Више вести о ковиду-19 и последицама пандемије у земљи и свету читајте на страници Коронавирус.

САД губе ваздушни рат са Русијом и Кином, откривена највећа слабост! Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА