Најновије

БИА ИПАК НЕШТО КРИЈЕ: Непотпуни папири о случају Цвијан

Шта о Владимиру Цвијану пише на страницама истргнутим из извештаја Безбедносно информативне агенције (БИА) који је на упит достављен београдском адвокату Ивану Нинићу и због чега БИА тек након што је обнародовано да је Цвијан мртав годинама, обавља разговоре са његовим ближњима - само су нека од нових питања које се постављају након што је једна државна институција куд и камо покушала да да некакве одговоре о овом случају.

Владимир Цвијан. (Фото: Јутјуб)

Подаци Безбедносно информативне агенције које је Нинић добио о смрти Владимира Цвијана, састављени су од извештаја радника БИА и представљају интерпретацију разговора између агента и шест саговорника, међу којима су Цвијанова бивша супруга, два НН лица за која се верује да су сестра и отац, радника ЈРБ, Адвокатске коморе Београд…

Ти разговори су први пут угледали светлост дана након што је Нинић од БИА затражио одговор на неколико питања, између осталог и то да ли је Цвијан био „под мерама“, однсно да ли о њему постоје оперативни подаци у БИА.

На то питање адвокат није добио најјаснији одговор, већ то да „нема информација у погледу којих се могу остварити права прописана законом“, што је заправо једна формулаца која оставља доста простора за „маневар“ и евентуално изостављање правог одговора, али се из приложеног може закључити, као и из датума наведених на извештајима, да су разговори објављени тек када је јавност сазнала да је Цвијан мртав, а одговор Нинићу сачињен у суботу.

И то није једина нејасноћа у овим извештајима, који заправо не представљају конкретну и децидну изјаву особе, већ препричан разговор у интерпретацији радника БИА, што такође оставља простора за сумњу да су неки кључни подаци изопштени.

Осим података, изопштено је очигледно и неколико страница из ових извештаја, те могуће због тога, они не представљају никакво разјашњење ове мистерије, већ је додатно продубљују и отварају нека нова питања.

А нова питања, на дугачак списак постојећих, распињују ватру која је могла бити предупређена да неко очигледно није поставио зид између информација о Цвијану и јавности.

Тако нам је нејасно да ли је и уколико није, због чега није, Безбедносно информативна агенција проверила где је Цвијан боравио након што је 2017. године напустио стан, где се лечио, ко му је лечење плаћао или одакле потичу његови приходи, као и то са ким је контактирао непосредно пре смрти, што је питање на које вероватно нећемо добити одговор јер су оператери у законској обавези да листинге и податке о кориснику чувају само 12 месеци.

Остало је нејасно и због чега његова породица, након што је напустио дом 2017. године, а да притом они немају ниједну информацију о њему, није пријавила нестанак, али и то како је могуће да носилац важне политичке функције нестане са лица земља, а да БИА о томе не зна ништа нити било шта чини, све док те информације не испливају у јавност, након чега обавља разговоре са бившом супругом, НН лицем и тако даље…

Темељни уговор СПЦ и Црне Горе потписаће патријарх лично! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА