Најновије

РЕЖИМ ПРИЗНАО: У Србији нема више људи који хоће вакцину, сви се већ пријавили!

Епидемиолог Томислав Радуловић каже да је мало вероватно да ће Србија пре јесени успети да постигне колективни имунитет на коронавирус.

Вакцина против короне. (Фото: ria.ru)

Епидемиолог Томислав Радуловић каже да је мало вероватно да ће Србија пре јесени успети да постигне колективни имунитет на коронавирус.

„Људи морају да знају да је једини спас вакцинација. Попуштање мера и повратак нормалном животу директно зависи од степена вакцинације. Док то сви не схватимо, вакцинација ће тећи споро, јер сада је све мање људи који желе да се вакцинишу. Сви они који су хтели да се имунизују већ су то учинили“, рекао је Радуловић.

Како каже, зато је неопходно људима објаснити да у борби против короне имамо само две могућности.

„Или ћемо се вакцинисати или ћемо се заразити, треће могућности нема. Ако се заразимо, можемо да имамо блаже или теже симптоме, а можемо и да изгубимо главу. Уз то, ако се не вакцинишемо мучимо све, здравствени систем у земљи“, објашнио је Радуловић, а преноси Блиц.

„Много смо недисциплиновани да бисмо ускоро изашли из пандемије“

Епидемиолог упозорава да и они који прележе вирус дуго се суочавају са последицама.

„Многи имају Танталове муке да се врате нормалном животу. Нажалост, и поред тога и толико умрлих, ми и даље имамо много неодговорних људи који нити хоће да се вакцинишу нити желе да поштују мере, не носе маске, праве журке. Много смо недисциплиновани да бисмо ускоро изашли из пандемије“, закључује Радуловић.

Зашто је битно да што пре стигнемо до четири милиона ревакцинисаних објаснио је и познати вирусолог Миланко Шеклер.

„Оног тренутка када приђемо броју од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница и цео систем, како здравствени, тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу“, истиче Шеклер.

Које “тешке компромисе” Бајден тражи за Косово? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА