Најновије

БИЛ ГЕЈТС ПОНОВО РАЗБЕСНЕО ЈАВНОСТ ЗБОГ ВАКЦИНА! Нови коментари милијардера наишли на осуду!

Бил Гејтс, један од најбогатијих људи у свету и најмоћнији филантроп, нашао се на мети критика у недељу након што је рекао да би укидање патената на технологију вакцина против Ковида и дељење рецепта са светом како би се појачала производња и дистрибуција - упркос растућим међународним позивима да се то уради - била лоша идеја

Бил Гејтс. (Фото: Јутјуб)

Упитан директно током интервјуа са "Скај њузом" да ли мисли да би помогло кад би се рецепти за вакцине поделили Гејтс је брзо рекао "не".

Оснивач “Мајкрософта”, чије се богатство од 131,3 милијарде долара (према Форбсу), увелико се ослања на законе о заштити интелектуалне својине који су уновчили његове софтверске иновације, а објаснио је зашто је његов одговор одречан.

"Има толико много фабрика вакцина у свету и људи су веома озбиљни по питању њихове безбедности. Стога би премештање нечег што до сада никад није урађено - премештање вакцине, на пример из фабрике (Џонсона & Џонсона) у фабрику у Индији, то је новина - тако нешто је могуће да се деси само због наших грантова и стручности", навео је он.

Гејтс је говорио о фабрици "Серум" у Индији, највећој таквој институцији у земљи која има уговоре са "АстраЗенеком” да производи њихове вакцине против ковида, међународно познате као "ковишилд”.

Међутим ствар која спречава горепоменуту идеју о дистрибуцији вакцина није интелектуална својина, пише Салон.цом.

"Није да постоји нека докона фабрика вакцина са регулаторним одобрењима која прави магично безбедне вакцине. Знате, морате да обавите клиничка испитивања на њима. Сваки производни процес треба да се прегледа веома пажљиво", рекао је Гејтс.

Ипак, активисти за промене у заштити интелектуалне својине у Светској трговинској организацији кад је реч о ковид вакцинама, оштро су критиковали милијардера што брани статус кво. Ник Дирден, извршни директор организације "Глобална правда сада” (ГЈН), рекао је да су Гејтсови коментари "одвратни".

"Ко је поставио овог милијардера за шефа глобалног здравља? Ах, да, сам је то урадио", ироничан је Дирден, чија је организација једна од водећих у међународној коалицији која ће позвати на укидање патента у СТО на кључном састанку следећег месеца.

Новинар Стивен Бурјани, који пише о ургентној потреби укидања патената и дељења технологије, изразио је сличан став о "ужасним" коментарима оснивача "Мајкрософта”.

"Гејтс се понаша као оптимиста, али има заиста суморну визију света", оценио је он.

Милијардер је током интервјуа још рекао да "није потпуно изненађење” што су најбогатије нације попут САД, Велике Британије и других у Европи прво вакцинисале своје становнике. Он је рекао да то има смисла јер је пандемија била најтежа у тим земљама, али додао је да верује да ће "за три-четири месеца” вакцине стићи у земље које имају "веома тешке епидемије”.

Ова земља запретила Кини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА