Најновије

(НЕ)ВРЕМЕ ЗА УСТАВНЕ ПРОМЕНЕ: ''Српско правосуђе је старо''

На првом јавном слушању на тему "Промене Устава Републике Србије у области правосуђа", у организацији скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство, министарка правде Маја Поповић изјавила је да ће бити размотрене примедбе ГРЕКО, тела Савета Европе за борбу против корупције, и других међународних фактора, а Друштво судија Србије је указало да није време за овако дубински захват, који не треба орочавати "на кратак рок до следећих избора".

Устав Републике Србије (Илустрација: Министарство правде Србије)

Јавном слушању присуствовали су, осим Ивице Дачића и Маје Поповић, председница Уставног суда Србије Снежана Марковић и уставне судије, премијерка Ана Брнабић, представници амбасада и представници правосуђа, рачунајући Државно веће тужилаца, Високи савет судства, као и струковна удружења, међу којима су Удружење тужилаца Србије и Друштво судија Србије (ДСС).

Председник Народне скупштине Ивица Дачић навео је да је лично заговорник "што шире јавне расправе о променама Устава", да би се дошло до дугорочних решења која обезбеђују "поштовање демократских начела и још убедљивију правну сигурност", јер, нагласио је, "Устав се не мења сваког дана". 

Мењаће се само одредбе које уређују начин избора носилаца правосудних функција и "ни о каквим другим променама неће бити речи".

"Овим променама приступамо пре свега као нашој обавези, која проистиче из процеса приступања Европској унији, али рекао бих да то није наш једини мотив. Наша потреба је да наш уставни систем буде такав да омогући максималну заштиту и једнакост грађана пред законом, при чему ће снажна гаранција тих права бити и нови, модернији начин избора носилаца правосудних функција", појаснио је Дачић мотиве за реконструкцију највишег правног акта. 

Подсетио је на комплексност процедуре за измену Устава и нагласио "обавезу да онај сазив парламента, који иницира промену Устава, треба и да је оконча", што укључује и референдум на коме се грађани изјашњавају о уставним амандманима. 

Планиране промене Устава у области правосуђа су услов за даљу реформу правног система, а то је најзначајнија реформа у области владавине права, изјавила је Маја Поповић. 

Владавина права је основна вредност сваког демократског друштва и један од приоритета политике Европске уније. 

Говорећи о садржини промена, истакла је да већа одговорност Високог савета судства и Државног већа тужилаштва намеће и већи ниво одговорности судија и јавних тужилаца у обављању функција. 

То повлачи и испитивање њиховог рада, додала је Поповић. 

Због тога је неопходно прецизирати разлоге за разрешење судија и јавних тужилаца, и прецизно прописати периодично вредновање њиховог рада. То подразумева оцену стручности, оспособљености и достојности.

Током дебате, Поповић је указала да ће бити узете у обзир примедбе које су ставили ГРЕКО и други међународни и домаћи чиниоци. 

Председник Форума судија Небојша Ђуричић изнео је да је "српско правосуђе старо", да ће више од 400 судија бити пензионисано у наредних пет година.

Тренутно је упражњено 300 судијских места, што значи да ћемо у наредних пет година морати да изаберемо 700 судија. 

Посебан проблем правосуђе има због тога што, за разлику од пре десет година, све мање младих правника себе види у судству. 

"У суду већ дуги низ година немамо значајан број приправника. Пре две године јесте био конкурс, али је изгубљена категорија приправника. Не улазим уопште у нужност и потребу забране запошљавања, то је нешто што је тако како је, али те ствари морамо да променимо јер нећемо имати кога да изаберемо, квалитетног судију и тужиоца, а слична је ситуација и са стручним сарадницима", казао је Ђуричић. 

Судија Нада Ђорђевић изложила је став Друштва судија Србије да није повољан тренутак за промену Устава. Процес његове промене мора да буде окончан током овог сазива парламента, а нови избори ће бити одржани већ следеће године.

"Тај рок (за изборе) не би требало да буде ограничавајући фактор за доношење уставних решења", додала је и указала да је за пажљиво спровођење процедуре промене Устава "потребан дужи временски период". 

Влада Србије је 4. децембра 2020. године поднела Народној скупштини образложени "Предлог за промену Устава Републике Србије".

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић је 16. априла најавила покетање јавних расправа о уставним променама,  консултације са Владом Србије - која је предлагач, председником Народне скупштине и ресорним министарствима.

Шта је Коста Чавошки рекао о нон пејперу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА