Најновије

ОВО ЈЕ ХАМАСОВО ОРУЖЈЕ ОСВЕТЕ КОЈЕ СЕЈЕ СМРТ У ИЗРАЕЛУ: Модификована ракета А-120 носи име команданта кога су убили Израелци (ВИДЕО)

Хамас је у понедељак у нападу на Јерусалим користио нову ракету названу А-120 и названу по команданту кога су убили Израелци током рата у Гази 2014. године.

Оружје које сеје смрт (Фото: Јутјуб)

Каже се да домет "А-120" има домет од око 120 километара, а виђен је на снимцима које је Хамас поделио са дугачком ракетом коју су маскирани терористи утоварили у бацач у појасу Газе. У понедјељак је према Јерузалему испаљено седам ракета, од којих је једна погодила дом у оближњем предграђу, узрокујуц́и штету, али без повреда.

Ракета је упечатљиво слична Р-160 којом се Хамас хвалио као домац́а ракета највец́ег домета, први пут испаљена у рату 2014. године, у једном тренутку погодивши чак северно у близини Хаифе.

„Р“ се односи на бившег врховног команданта Хамаса Абдел-Азиза Рантисија, који је убијен у израелском циљаном убиству 2004. године.

Каже се да је А-120 добио име по Ра'еду Ал-Аттару, који је био командант Хамасове бригаде Рафах у јужној Гази и члан војног савета терористичке групе. Његова команда сматрана је важном због Рафахове близине границе са Египтом и због тога што је основа кријумчарења тунела у Газу.

Конгресни извештаји тврде да је Атар одобрио испаљивање ракета у рафалном стилу са Синајског полуострва у августу 2010. у Ејлат и Акабу у Јордану.

Израел је тврдио да је Аттар такође одговоран за убиство и отмицу поручника ИД Хадара Голдина током акције "Заштитни руб" 2014. године, а да је бригада Рафах под његовом командом умешана у друге инциденте током кампање у којој су рањени војници ИД.

1994. године Атар је учествовао у пуцњави у којој је убијен израелски војник дуж египатске границе. 2002. године планирао је смртоносни напад на израелску војну пошту у близини Керем Схалом у којем су убијена четворица војника ИД из бедуинске пустињске патролне јединице.

Откривено како би изгледао сукоб две светске силе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/ Јерусалем пост

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА