Најновије

РАКЕТЕ, СИРЕНЕ ЗА УЗБУНУ, ТОТАЛНИ ХАОС: Палестина и Израел од раног јутра опет ракетирају једни друге, цивили убијени (ВИДЕО)

Палестинци су рано јутрос лансирали на десетине ракета из Газе, а Израел је узвратио новим ваздушнима ударима.

Тотални хаос (Фото: Јутјуб)

Израелска војска саопштила је да је шест израелских цивила рањено у јутрошњим ракетним нападима палестинских снага, наводи АП.
Војне снаге су потврдиле и да су преко ноћи извели десетине ваздушних напада на област Газе, чији су циљ била војна постројења и припадници Хамаса.

У Гази су синоћ у израелским нападима убијене 22 особе, укључујући деветоро деце, а више од 700 Палестинаца повређено је у сукобима са израелским снагама у Јерусалиму и широм Западне обале у последња 24 сата, а њих 500 примљено у болнице, преноси АП.

Премијер Бењамин Нетањаху рекао је у понедељак да су терористичке организације у Гази прешле "црвену линију" и извршиле ракетни напад на предграђе Јерусалима.

Он је поручио да би борбе могле да се наставе још неко време и да ће, ко год напада Израел, платити високу цену.

У јутрошњој изјави челник Хамаса Исмаил Ханије рекао је да ће се ракетни напади наставити, све док Израел не заустави акције тероризма и насиља у Јерусалиму, код џамије Ал Акса.

Сукоба је било и касно јуче, Хамас је лансирао синоћ на десетине ракета, а сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Јерусалиму.

Напад је уследио након што је Хамас Израелу дао рок за повлачење снага из комплекса Ал Аксе.

Палестински демонстранти сукобили су се јуче са изралеском полицијом испред џамије Ал Акса у Јерусалиму уочи најављеног марша јеврејских националиста.

Локални медији тврде да је повређено више од 300 људи, демонстранти су полицију гађали каменицама, а она је узвратила шок-бомбама.

Претходно је полиција забранила Јеврејима да дођу у део града око џамије Ал Акса током марша поводом Дана Јерусалима који се јуче обележавао у спомен на догађај када је израелска војска 1967. године зазела Источни Јерусалим.

Тог дана јеврејски националисти организују марш углавном кроз делове Јерусалима у којима живе муслимани,а многи Палестинци овакве манифестације сматрају намерним провокацијама.

Израелска полиција саопштила је да су се хиљаде Палестинаца током ноћи забарикадирале у комплексу у којем се налази и џамија Ал Акса и да су се тамо са залихама каменица и Молотовљевих коктела спемали да гађају учеснике марша, а полицајци су у понедељак ујутру добили наређење да уђу у комплекс како би растерали демонстранте.

Претходно су демонстранти каменицама засули оближњи полицијски контролни пункт, а према подацима Палестинског Црвеног полумесеца, само у Јерусалиму је повређено преко 600 Палестинаца.

Најновији талас сукоба Палестинаца и израелске полиције почео је у петак увече на Храмовној гори гори у Јерусалиму, светом месту како за муслимане, тако и за Јевреје.

Напетости су порасле и због потенцијалног исељавања Палестинаца са земље за коју јеврејски насељеници тврде да на њу полажу право,а Суд који је требало у понедељак да одлучује по жалбама палестинских породица, одложио је рочиште чији ће нови датум бити одређен у следећих 30 дана.

Русија даје Србији оружје како би се вратила на Косово! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА