Најновије

ПАХОР: ЕУ потцењује емоције на Западном Балкану

Председник Словеније Борут Пахор рекао је да геополитички приступ Европске уније према простору Западног Балкана није само територијални, већ је и емоционални, али да мисли да ЕУ потцењује ту димензију емоционалног. Он је, у интервјуу за Танјуг, изјавио да би се поновни покушај мењања граница на Западном Балкану завршио веома конфликтно и да не би било тих проблема на овом простору, ако би све државе истовремено ушле у Унију. Први подстицај за наставак дијалога Београда и Приштине види на предостојећем самиту Брдо-Бриони, кда ће, како каже, бити први сусрет председника Србије Александра Вучића и председнице привремених органа самоуправе у Приштини Вјосе Османи.

Борут Пахор (Фото: Јутјуб)

На питање Танјуга да ли је контрадикторно то што каже да се Словенија противи промени граница, а признала је независност тзв. Косова 2008. године, коју званични Београд не признаје, Пахор је казао да разуме то тумачење Србије.

"Али сам и пре рекао, пријатељу председнику Вучићу, да морамо да живимо у реалном времену након те трагедије које се завршила крајем 90-их и и оставила границе какве су сада. Разумели смо да је покушај њиховог мењања тада био веома тежак и да би у поновном покушају и кад би почео мирно, да би се поново завршио веома конфликтно'’, рекао је председник Словеније.

Каже да потребно учинити све што је у нашој моћи, и су у том смислу Словенија и Србија савезници, да се обезбеди мир, стабилност, безбедност и благостање људи.

"Чини и свим вођама процеса Брдо-Бриони та замисао о геополитичком приступу Европске уније према Западном Балкану рационална. Наиме, ако би се проширење одвијало брже, ако би се реформе држава одвијала брже, и ако би све државе у Европску унију ушле истовремено, не би било тих проблема, који су веома повезани са прошлошћу, већ би могли сви да се окренем у будућности", рекао је Пахор.

Председник Словеније је пре доласка у Београд био у Приштини, где је на заједничкој конфернцији за медије председница привремених органа самоуправе Вјоса Османи најавлила да не одустају од тужбе против Србије.

На наше питање да се стиче утисак да Приштина на све начине настоји да отежа наставак дијалога и постизање евентуалног договора, председник Словеније каже да се нада да ће наставку разговора две стране допринети и састанак у понедељак у оквиру самита Брдо-Бриони.

"Тамо ће се на крају крајева први пут састати председник Вучић и председница Косова. То ће бити прилике да се и са осталим вођама отворено разговара о томе како би смо сви могли да помогнемо, допринесимо и подржимо тај дијалог, да се покрене даље. То сам рекао и у Приштини и то сам рекао и овде у Београду. Разумем размишљање, сумње, али немамо други пут, осим да са највећом политичком вољом и са много стрпљиво покушамо да изградимо поверење између вођа, а након тога и стварни практичан дијалог и да једни друге подржавамо да би смо дошли да резултата.", оценио је председник Словеније

Пахор истиче да се све остало може завршити веома лоше и сматра да то нико не жели.

"Сви разумемо осетљивост тренутка. Желео да кажем нешто што ми је остало из разговора са председником Вучићем, сад након ручка кад смо се поздрављали. Тај геополитички приступ Европске уније према простору Западног Балкана није само територијални, већ је и емоционални. Мислим да можда Европска унија потцењује ту димензију емоционалног, што је веома комплексан појам. Не ради се само о територијалном геополитичком приступу већ и емоционалном. Морамо да разумемо укупну комплексност проблема", додао је Пахор.

Он каже да је покушао да разуме председника Вучића кад је рекао, да ту и тамо Србима изгледа да су стално жртве. У том смислу додаје сви имају тај осећај, не само Срби.

"Мислим да то треба окренути у другом правцу, да сви будемо део тог новог успеха, а не део неке прошлости која нас вуче уназад, али треба разумети, то апсолутно разумем. Али, ипак треба наставити даље. Расту нове генерације, надајмо се да неће никада морати да доживе грозне ствари које смо видели на овим просторима деведесетих. Зато морамо сад нешто да урадимо. Мислим да се сви трудимо да ће то у понедељак бити потврђено на самиту процеса Брду-Брони, да се трудимо да изградимо мир и стабилност", поновио је председник СЛовеније.

Пахор каже да је, из разговора у четири ока са председником Вучићем, видео да имају сличне идеје, али да нису све исте, поготово у смислу косовског питања.

"Словенија је признала Косово и жели да буде добар пријатељ Косову, али је и искрени пријатељ Србије и жели то да буде. Али и ви морате да разумете комплексност наше ситуације. Сви морамо да се уживимо у проблеме других, то је толико важно за Западни Балкан", рекао је Пахор.

Када је у питању предстојећи самит процеса Брдо-Бриони, Пахор је рекао да је то један од најзначајнијих самита, пошто ће се многи лидери састати после дуго времена.

"Пре свега је ту велика амбиција Словеније, као домаћина, да припремимо декларацију или закључке, који су веома садржајни. Иду у правцу као што смо разговарали. Проширење Европске уније је геополитичко питање и мора да буде приоритетно, не потиснуто у страну. Мора да пред очима има укупан простор Западног Балкана и да тако питање граница постане мање релевантно. Мислим да ће бити још неколико других ствари о којима сам се договорио са вођама, о којима ћемо морати да продискутујемо за време пленума и на ручку. Надам се да ће закључци улити нови оптимизам, а пре свега ће дати једну поруку у региону као и Бриселу. Ако у понедељак будемо способни да се договоримо, онда ћемо тиме урадити много, али ако не будемо онда ћемо пропустити велико могућност. Као домаћин ућинићу све да се то не пропусти", истакао је Пахор.

Упитан каква могу бити очекивања Србије од предстојећег председавања Словеније Европском унијом, Пахор је истакао да је Словенија пријатељска држава Србије и да ће учинити све, што је у њеној моћи, да се поступак проширења настави даље, а не да иде уназад и да се не заустави.

"Сигурно ћемо се залагати за то. Сигурно је то посебан самит за време нашег Председништва са земљама Западног Балкана. Кажем овде, пошто сам у Београду, пошто сам у пријатељској Србији, мислим да Европа добро разуме напоре које Србија улаже у тај европски концепт развоја. Није једноставно, није лако ни Србији, ни Европској унији, које има своје проблеме. Али, кад сте подсетили на моју тезу, да је проширење геополитичка нужност, ми немамо други избор него да тај део укључујући Србију уђе у Европску унију што пре, да на крају буде закључен и испуњен тај концепт - Европа заједно, слободна и демократска", каже председник Словеније.

Пахор понавља да је простор Западног Балкана окружен чланицама Европске уније и да је то природни простор Европске уније. У том смислу каже да мисли да ЕУ искрено жели Србију у свом чланству.

"Мислим да су те сумње сувишне. Наравно, као и приликом сваког другог проширења и Словенци би могли да се питају кад смо били сведоци неким посебним условима, па Хрвати кад су били сведоци посебних услова, па и Аустријанци, и тако даље. Тако и ви имате тај осећај, то разумем. Међутим, морам да вам кажем да имате у Европској унији много пријатеља, да је Србија полако створила имиџ државе која је искрена, што се тиче европског пута. Али, наравно морате да разумете да као што смо и ми били, тако ће и Србија бити дужна да одговори на питање о владавини права, о слободи медија, о односима са суседима. То су све питања која су легитимна и морају наравно да буду адресирана на европски начин", рекао је Пахор.

Када је у питању статус Срба у Словенији, председник те државе каже да вероватно неће добити статус националне мањине попут Италијана и Мађара.

"Али се искрено залажемо и то ће вам ваши сународници потврдити, да имају све могућности, законске и остале и да уз финансијску помоћ државе могу да изразе сав свој идентитет, језик, културу, очување традиције. То Словенију обогаћује. Ваши сународници у Словенији нам помажу у нашем развоју. Ми их волимо, они воле да буду код нас и то је за Словенију веома важно", закључио је Пахор у интервјуу Танјугу.

О доласку америчке војске на Мањачу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube