Најновије

Вучић нападнут на самиту Брдо Бриони

Председник Србије Александар Вучић налази се на Брду код Крања где се данас одржава самит лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо - Бриони.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо - Бриони одржан је у конгресном центру, а према ранијим најавама на њему је било речи, између осталог, о заједничким закључима, можда и декларацији, о непромењивости граница на Западном Балкану.

На састанку лидера Западног балкана избио је скандал, када су председница тзв. Косова Вљоса Османи и члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић брутално су напали председника Александра Вучића и Србију.

Према досадашњим сазнањима, расправа је почела јер су учесници самита већ на старту предузели иницијативу да се усвоје закључци по којима су границе у нашем региону непромењиве, а чему се Вучић унапред успротивио.

Поновљене су старе флоскуле о кривици Београда, а шеф српске државе је оштро узвратио Османијевој и Џаферовићу, који су се здружено обрушили на њега.

Пленарни састанак лидера Западног Балкана завршен је око 14 сати, а како сазнајемо, трајао је дуже од очекиваног због усаглашавања закључка. 

Након састанка, уприличене су изјаве за медије.

Председник Србије изјавио је да је закључак да је цео регион на европском путу и да ће на томе заједно и радити.

- Било је много ствари око којих нисмо сагласни, а једно од кључних питања је питање промена граница. УН је једино тело у свету око којег можемо да се договоримо, а остатком текста смо задовољни. Други су тражили много више. Имали смо пристојан и добар састанак уз много реплика, дуплика, али на то смо навикли већ - рекао је председник.

На питање о немењању граница, каже да се за нас оне не мењају, сем оних које су признате у оквиру УН. О овоме, каже, у смислу легитимитета, ништа против не може да каже.

- О овоме нисмо могли да се договоримо - каже Вучић.

Додаје да је спреман за следећи сусрет у Београду, у мају-јуну, а да ли ће се десити, то ће се тек видети.

- Сви овде знамо своје позиције и знамо ко је признао независност, ко није. Осим овога, немамо већих неусаглашених питања - каже председник. На питање да ли је било напада на Србију од стране Приштине и Џаферовића, Вучић каже да је Џаферовић говорио да нисмо потписали границу.

- Он увек прави врсту паралелу по којој су му Србија и Хрватска једнако криве. Рекао је шта је мислио, рекао сам ја шта сам мислио и зато смо и дошли, да разговарамо - каже Вучић.

Истиче да Србија жели добре односе са Хрватском, али не треба да јој подилазимо, нити они нама. Верује да ће са временом односи бити све бољи.

- Немам примедбу ни на Милановићево данашње председавање - каже Вучић.

Додаје да, ако и испунимо све што се од нас очекује, нећемо постати чланица ЕУ.

- Наш је посао да будемо на европском путу и верујем да ћемо пронаћи нову енергију. Задовољан сам данашњим разговорима, а за нас је важно да се порудимо да имамо што већи раст и да брже сустижемо развијеније од нас. За све што није до нас, шта да радимо, не можемо да се убијемо - рекао је председник.

Руска снаге кренуле према јерменској граници, Азербејџан се мора зауставити! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА