Најновије

Да ли би Бошко могао да крене Шапићевим путем

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић одавно је кренуо у кампању, а утисак је да последњих недеља упадљиво чешће напада функционере опозиције, попут Бориса Тадића и Драгана Ђиласа, а мање власт, због чега му је убрзо и пришивена етикета да је “Вучићев човек”.

Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Обрадовић наводи да Двери нису део ни бивше ни садашње власти, већ да су трећа опција, а коментаре да је Вучићев оцењује као “тешку увреду”. Саговорници сматрају да лидер Двери има проблем да нађе своју публику, да напада Ђиласа и Тадића јер су симболи бивше власти, те да на тај начин, као и остали, тражи своје место под Сунцем.

Још у априлу председник Двери најавио је да креће у кампању, а последњих двадесетак дана у својим јавним наступима износио је критике на рачун дојучерашњег сарадника из Савеза за Србију Драгана Ђиласа, оптуживао Маринику Тепић да је у личној кампањи, а Бориса Тадића да је у његово време Србија пропадала.

Нешто раније, Обрадовић је једини из редова бојкот опозиције прихватио позив да учествује у дијалогу којим не посредују европарламентарци, а претходно је затражио да у тим преговорима учествује Александар Вучић.

Све то било је довољно да на друштвеним мрежама буде проглашен „Вучићевим човеком“, који би могао да крене истим путем којим иде Александар Шапић.

Бошко Обрадовић каже да су ови наводи за њега тешка увреда и истиче да су се за ових девет година власти СНС показали као храбра и принципијелна опозиција.

“Волео бих да видим опозициону биографију тих који то кажу и шта су они урадили у борби против ове власти. Још пре годину дана написао сам читаву књигу о криминалу и корупцији у врху власти и МУП-а Србије и да се по тој књизи сада одвија расплет у СНС: од Дијане Хркаловић, преко Горана Папића до Небојше Стефановића. Поднео сам пет кривичних пријава против највиших државних функционера. Знам да сметамо зато што нисмо под контролом ни Вучићеве власти ни страних служби ни тајкуна, што смо самостални и своји, и што нас људи све више подржавају”, истиче он.

Обрадовић каже да је утисак да више напада поједине опозиционаре него власт “не само погрешан, већ и намерно фабрикован од стране медија и опозиционе конкуренције која би да елиминише Двери”, јер се, како каже, не уклапају у систем.

“То потиче још из другог круга председничких избора 2012. године који смо бојкотовали због изборне крађе у првом кругу и зато што нисмо хтели да бирамо између Тадића и Николића. Претпостављам да смета наша независна позиција и то што нисмо део ни садашње ни бивше власти па трпимо притиске и нападе са обе стране. Ми смо трећа опција, ми смо не само за промену власти, већ и за промену комплетног политичког система који су направили заједнички бивша и садашња власт. Итекако смо за сарадњу у опозицији, јер нико од нас не може сам ништа да уради, али патриотска опозиција мора да буде поштована од стране бивше власти ако хоће да сарађујемо. И да зна да нема повратка на старо”, поново је упозорио лидер Двери.

Поповић: Дељење етикета – симптом болести друштва 

Да Двери не јачају, него да су заправо у проблему, сматра Драган Поповић, директор Центра за практичну политику. Он наводи да тај покрет врло тешко проналази публику, јер је огромна већина људи који подржавају такве ставове већ код Вучића.

“Они ће увек себи да нађу неких један до два одсто, колико су имали, али је тешко да преко тога пребаце са том врло јаком националном и клерикалном политиком. Нема просто у Србији баш нешто много публике за такву врсту политике, а да није већ код Вучића. Верујем да покушава да се избори, ако ништа друго бар да буде присутан у јавности и изабрао је метод који он мисли да је добар”, каже Поповић и додаје да је то његова припрема за изборе.

Упитан шта Обрадовић добија нападом на Драгана Ђиласа и Бориса Тадића, будући да немају исто бирачко тело, Поповић каже да он верује да лидер Двери покушава да се допадне једном делу бирачког тела које више иде ка Вучићу, али није баш скроз Вучићево.

“Тим нападом на Ђиласа и Тадића, посебно, јер то су изражени симболи бивше власти до 2012. Ово су све спекулације. Не знам шта су му мотиви. Лично не верујем да ће то бити успешно”, додаје он.

О коментарима да је Обрадовић Вучићев, Поповић наводи да је то један, али доста важан симптом болести нашег и политичког система и друштва.

“С којом брзином ми као јавност лепимо те етикете Вучићев човек или издајник или непријатељ, ја се доста плашим те реторике. Мислим да су потребни ипак неки докази да тако неког оптужите. Не видим никакве, бар не озбиљне доказе да је то случај. Мислим да то трује политички живот”, истиче он.

Спасојевић: Преко трзавица до колона

Душан Спасојевић, доцент на Факултету политичких наука, сматра да су се погоршали односи између четири водеће опозиционе странке – ССП, ДС, Двери и Народне странке оног тренутка када је дошло разлаза унутар Савеза за Србију и да излећу варнице.

“Сви траже своје место под Сунцем и покушавају да се међусобно позиционирају, да се види ко је ту главни, ко ће да предводи… и у том контексту не видим неку посебну разлику између онога што је однос између Двери и ССП, с једне стране, и однос Народне странке и ССП, са друге стране. Овде је можда ствар појачана, чињеницом да су Двери идеолошки значајно различите од ових странака и због тога што учествују у овим преговорима без присуства ЕП у парламенту”, каже Спасојевић.

Он додаје да се Двери и Тадић не слажу већ деценијама и да је логично да они не могу тек тако да одустану од те процене да су Двери и Тадићев режим били лоша опција.

“То је сада једна динамика која је маргинализована и која је под константним нападима. Режим врло спретно ојачава те дебате, укључујући и тај двоструку колосек – домаћих и европских преговора, који подстичу ту динамику”, каже Спасојевић и додаје да је потпуно јасно да ће опозиција ићи у више колона и да се те колоне и праве међусобним трзавицама.

О коментарима да је Бошко Обрадовић Вучићев, он наводи да му генерално ти покушаји опозиције да једни друге на тај начин оптужују делују бесмислено.

“Сваких шест месеци се промени та линија поделе која је права, а која је Вучићеве опозиција. Та прича ми је била бесмислена и око бојкота, а и сад ми је бесмислена”, истиче Спасојевић.

Курти се спрема да протера Србе са Косова и да лажну државу припоји Албанији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА