Најновије

ТРЕБА НАМ ''САБЉА'' У СЛУЖБАМА БЕЗБЕДНОСТИ: За формирање службе је потребно 30-40 година (ВИДЕО)

Војна обавештајна служба у то време се није мешала у политику, и имали смо неке контакте и преко границе, и неки континуитет и кадровски и професионални у тој Агенцији војно- обавештајној је постојао.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

„Ти сукоби између Арапа и Јевреја у Израелу се циклично понављају на сваких неколико година од формирања Израела, кад једна од страна се наоружа неким новим средствима за војну намену. Они до тих средстава долазе уз помоћ великих економских и нафтних држава, а у великој мери помаже Иран. Имате случај да се сукобила држава Израел са палестинском организацијом Хамас у Појасу Газе, која је у већини земаља третирана као терористичка организација, а у Појасу Газе владају у политичком и економском смислу, и излазе на изборе. Та циклична понављања су довела Израел у ситуацију да мора да донесе неку нову стратегију. Имали су негативно искуство у сукобу са Хезболахом у Либану“, отворена је прича у „Српском св(иј)ету“ о геополитичким кретањима разговором о новом сукобу на Блиском Истоку, а некадашњи војни аташе у Израелу Томислав Ђурин је говорио о тим цикличним понављањима сукоба, као добар познавалац овдашње ситуације.

У наставку су разматрани свјетски војни капацетити и гост Српског св(иј)ета, војни обавјештајац у пензији, је закључио да је Иран регионално, али и не и у свјетској размјери велика нуклерана сила:

 „Расформиран је тај униполарни свет. Када је Русија затекла цео НАТО спуштеног гарда, и појавила се са новим генерацијама оружја на хемијским и другим принципима, све се променило. Када имате одбрамбене капацитете, онда се са вама разговара и преговара, а не ратује. Читава светска обавештајна заједница се нашла изненађена док је гледала у Иран и њихов нуклеарни програм, када је Северна Кореја опалила две пробе и лансирала не знам ни колико нуклеарних ракета. И одједном је Трамп разговарао са Северном Корејом“.

„Агресија на СРЈ је имала за циљ да савезницима НАТО којих је било 19, а данас их је 29, да им прода најновије технологије америчке војне индустрије“,  Томислав Ђурин је говорио о тим борбеним авионима, од којих је наша авијација срушила од сваког барем по један, што је обуставило њихове планове о продаји. А узрок тог пораза је била лоша процјена иновативности ЈНА, која се тешко може и процијенити.

„Реформом служби доласком ДОС-а и других структура на власт након пада Милошевића, Раде Марковић долази на чело Службе безбедности, а он је једноставно неквалификован човек, а то сада имамо случај са Службом војне безбедности. Војна обавештајна служба у то време се није мешала у политику, и имали смо неке контакте и преко границе, и неки континуитет и кадровски и професионални у тој Агенцији војно- обавештајној је постојао. Та Агенција није била финансирана од Министарства унутрашњих послова (МУП), већ од Савезног извршног већа (СИВ), односно Владе директно. Сада се и служба безбедности и информисања финансирају из Министарства одбране, што у принципу није добро.“,  појаснио је проблематику која се тиче зависног положаја служби безбједности од више државних структура, а што је био захтјев Запада.

Закључак који се тиче тог расформирања старог система повлачи разне проблеме:

„Ви можете лако да формирате војску и за два месеца, али за војну службу је потребно барем 30 до 40 година. За то је потребно формирати изворе, квалификовано и вредно људство“.

Говорио је о промјени у односима према страним службама, које се опет обнављају, сада се опет размењују разне информације; као и о новим и старим структурама и распореду људства.

„Мило Ђукановић је од страних служби препознат био као један од носилаца организованог криминала, пре свега шверца цигарета, и био је уцењен. Ми смо имали сазнања о отцепљеју Црне Горе, од тренутка када марке долазе авионом“, дотакли су се и одвајања Црне Горе, и квалитетног рада обавјештајних служби.

Говорио је о лошем раду БИА која се огледа и у томе да она објављује своје оперативне податке у новинама. Закључак је да треба направити реорганизацију:

„Потребна је једна кровна организација, а БИА треба да се радикално реформише унутар МУП- а који је сав избушен“.

Цео други дио емисије је посвећен интересантној структури безбедности, у пређашњим и овдашњем систему власти и уређења, а на питање водитеља Веље Чупића о томе како третирати ту проблематику, Томислав Ђурин је рекао:

„Ако мене питате, потребна је једна операција ‘Сабља’ према Министарству унутрашњих послова и полицији Србије, то је један отуђени центар моћи. То је огромна маса од скоро 50000 људи“

„Имали смо прилике да видимо један модеран рат у односу на досадашње прилике. Морамо узети у обзир да је Израел свега неколико земаља признало, у УН су то Гватемала, САД, па су натерали и Косово* да их призна, међусобно се признајући. Тај рат се активира кад год је потребно“, рекао је на тему сукоба између Израела и Палестине Демо Бериша, бивши припадник војне безбедности, у Српском св(иј)ету.

Он је у наставку говорио о глобалним сукобима, али и везама које се приказују као значајне, као веза између Ирана и Русије.

У даљем разговору који су се дотакли теме НАТО агресије 1999. године, на коју је некадашњи припадник војне безбједности рекао:

„И ту су се Американци играли са нама. Са атлантском бригадом коју су наводно формирали и послали са Албанцима које су послали из САД преко Албаније и укључили на Проклетијама укључили у директну борбу, они су нас потцењивали, а то су стално радили. Мислили су да ће све да реше са 10000 висине, па они су покушали да одвоје Војводину од остатка Србије, када су онеспособили све мостове на Дунаву и Сави. Нису рачунали да ћемо ми брзо да то прекомпонујемо, без обзира што је технологија коју смо имали њима изгледала смешна“.

„Питање Косова и Србије ће се решити у оном тренутку када буду схватиле политићке вође на Косову да морају сести и разговарати са председником Александром Вучићем, јер нам неће странци решити ништа, они имају своје интересе“, прокоментарисао је Демо Бериша, који је и председник Матице Албанаца у Србији, актуелну политичку ситуацију у Србији.

Говорећи о променама унутар обавештајне и информативне војне службе је рекао:

„У тренутку када мењамо методологију, људи морају да мењају правце деловања служби. Када смо мислили да идемо ка демократији, укинули смо унутрашњег непријатеља, спољну службу смо вратили унутра. Ми смо запрво у неком тренутку од 2000. године када је Тадић постао министар одбране и добио америчког генерала за консултанта, ми смо отворили све (досијее) што смо имали. Када су одређене службе преузеле наше архиве, јер смо им их дали на увид, онда смо ми избушени на све стране. А 2012. смо само покушали да нешто урадимо. А до тада су сви до чина капетана отишли у пензију, по сили закона. Кроз ‘реформу’ смо продали оружје, кадрове послали у пензију, уништили тенкове и друго оружје. Хоћу да кажем да су господа Драшковић и Тадић, и комплетна ДОС- ова Влада, без изузетка, имали на банкомату исти код са Милом Ђукановићем“.

Изнео је више момената који објашњавају да је ситуација у обавештајној структури врло лоша, због великих пукотина унутар система и лоше комунуникације.

О акцији белоруског КГБ погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА