Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ О САБОРУ СПЦ: зашто су се окупили архијереји?

Поглавар Српске православне цркве патријарах Порфирије истакао је да су се архијереји окупили на Сабору, који је данас започео, како би пре свега „показали јединство наше помесне Цркве”, напомињући да је саборност друго име Цркве.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

„Сабор није попут других састанака, конференција које се држе у свету разним поводима. Саборност је природа Цркве, њено друго име. Око Христа смо се сабрали”, рекао је патријарх Порфирије у Храму Светог Саве, после литургије и призива Светог Духа, који се увек служи на почетку заседања.

Он је навео да је „јединство Цркве неповредиво али може некад бити доведено у ризик неком нашом појединачном самовољом”, јавља Бета.

Према његовим речима, на Сабору свако може да изнесе своје мишљење, став и допринесе заједничком решавању изазова који их много у читавом свету, помињући пандемију.

Он је навео да Сабор није нека обична организација људи и архијереји нису изабрани да у име неке групе људи долазе како би формирали некакав „централни комитет”, већ „служе тајну Христову, пре свега тајну јединства Цркве”.

„Има пуно тема о којима треба да разговарамо”, рекао је патријарх Порфирије, након богослужења, непосредно пред почетак радног дела Сабора.

Заседање, које окупља владике из земље и иностранства, наставиће се у крипти храма, а у његовом првом делу владике обично подносе извештаје о приликама у епископијама и митрополијама којима управљају.

О новој одлуци МУП-а Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА