Најновије

АДВОКАТИ ПОДНЕЛИ ЗАХТЕВ СУДУ: Преиспитати одлуку о укидању динара на КиМ

Још није донет закон који регулише валуту која ће бити у оптицају, а постоји и уредба Унмика која је на снази од 1999. године која регулише да је динар валута која је прихватљива, каже адвокат Василије Арсић.

Адвокат Василије Арсић саопштио је да је са колегама поднео захтев уставном суду за оцену уставности и законитости члана 35 Уредбе Централне банке такозваног Косова о забрани промета динара у платном промету на Косову и Метохији.

"Сматрам да је та Уредба противзаконита и противуставна јер Централна банка нема мандат да доноси те врсте одлуке зато што се валута у складу са уставом Косова регулише законом. На Косову још није донет закон који регулише валуту која ће бити у оптицају, а притом постоји Уредба Унмика која је још увек на снази од 1999. године која регулише да је динар валута која је прихватљива и која функционише у платном промету уз неке надокнаде", рекао је Арсић за "Косово онлајн".

Он је истакао да је члан 35 Уредбе ЦБК угрозио основна људска права Уставом загарантована српској заједници – "том уредбом је повређено право на живот, право на достојанство, право на имовину".

"Људи који остварују примања из централне Србије не могу да остваре право на живот зато што немају средства за живот. Не могу да остваре право на имовину коју су стекли на основу плата и пензија. У складу са тим, сматрамо да су повређена основна људска права загарантована Уставом и тражимо да Уставни суд, члан 35 те поменуте Уредбе поништи, а у међувремену смо тражили привремену меру, док не буде донета одлука Уставног суда о оцени уставности те уредбе, да се динар као платежно средство дозволи на Косову у употреби", објаснио је Арсић.

Његов колега, адвокат Драгутин Ненезић, који је такође један од подносиоца захтева, изјавио је за да се сада чекају даљи кораци суда.

"Сад чекамо пресуду. Очекујемо да Уставни суд стави ван снаге Уредбу, посебно члан 35 који је за Србе проблематичан. Верујем да ћемо одговор на захтев или предлог за привремену меру добити у што краћем временском интервалу, али за остало је потребно више времена. Све ће ићи својим процедуралним током, потребно је време да све уђе у судски ток. Зваће нас на рочишта и обавештавати о даљим корацима. Уставни суд је једини надлежан за то", казао је Ненезић.

ПУТИН О АВДЕЈЕВКИ: То није било повлачење већ бекство

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА