Најновије

КОРОНА И ВАКЦИНАЦИЈА У КИНИ: Између слике и реалности

Да ли су новинари Прве спремни да направе нови прилог, где би кориговали своје, благо речено, неутемељене тврдње у вези тренутне ситуације са ковидом и вакцинацијом у Кини?

Корона у Кини (Илустрација: Pixabay)

Пише: Александар Павић

Ко год је слушао укључење дописника ТВ Прва из Пекинга од 29. априла у јутарњем програму те телевизије, а нема других извора, могао је чути следеће:

– Да је „читава кинеска популација вакцинисана, барем са једном дозом вакцине и већ су почели са ревакцинацијом“.

– За улазак у „било коју институцију или јавни превоз потребан је QР код који потврђује здравствено стање“.

– На јавним местима сви носе маске.

– У биоскопима се још увек седи са размаком између седишта, уз обавезне маске.

– Вакцинација је беспоговорно, општеприхваћена ствар у Кини, „нема антивакцинаша нити Кина у том правцу размишља“, и „народ само прати шта му се каже“ од стране надлежних „врхунских стручњака“.

Шта је реалност?

– У Кини је до сада дато близу 250 милиона доза вакцине, на популацију од око 1,4 милијарде. Кинеска влада објавила је да јој је циљ да до краја јуна 40 одсто популације буде вакцинисано. Све ово су јавно доступне информације, укључујући и преко Ројтерса.

– За улазак у јавни превоз више није потребан QР код. Ово, као и све друго везано за Кину у овом тексту, тврдим на основу сопственог извора, Србина који живи у Шангају и течно говори кинески, а који је, за сваки случај, проверио са колегама у Пекингу да види да случајно у Пекингу не важе нека посебна правила. Укратко – не важе. (За оне који су заинтересовани за то шта се стварно дешава у Кини и како ствари тамо функционишу, препоручујем серијал ИН4С „Србија до Шангаја“, где се од поменутог младог Србина може много тога о Кини научити.)

– У јавном превозу маске се углавном носе – мада чак и снимци који су пратили извештавање дописника Прве из Пекинга показују доста људи који не носе маске чак ни у метроу.

– Маске се много мање носе напољу, осим што их сада, у сезони алергија, више људи носи, што је уобичајена појава за ово доба године.

– У биоскопима више нема размака између седишта. Што се маски тиче, оне су обавезне при улазу, али их многи скидају кад филм почне, и нико им не прави проблем.

– Што се тиче опаске да у Кини „нема антивакцинаша“, на интернету се може се наћи више чланака који јасно говоре о још увек раширеној скепси која влада међу становништвом Кине у погледу вакцинисања, укључујући и горенаведени извештај Ројтерса.

Прворазредни извор за ову тврдњу је кинески „др Фаучи“, др Гао Фу, који је, у интервјуу за кинеску глобалну телевизију ЦГТН од 28. априла, отворено говорио о неповерењу кинеског становништва према вакцинисању, и о потреби да се становништво боље информише како би донело информисану одлуку. Иначе, Гао је, за разлику од овдашњих агресивних пропагандиста и ловаца на „антивакцинаше“, у интервјуу јасно, са пуно такта и разумевања, истакао да је неповерење према вакцинама глобални проблем, и да је то „разумљиво… с обзиром да је ово први пут да се вакцина против коронавируса примењује на људским бићима“.

– Иначе, не само да у Кини вакцине нису обавезне него је забрањено локалним функционерима да уводе мере обавезне вакцинације.

На основу горенаведеног, намеће се неколико питања:

– Које то изворе користи дописник Прве из Пекинга, и да ли уопште излази из свог стана?

– Да ли су новинари Прве спремни да направе нови прилог, где би кориговали своје, благо речено, неутемељене тврдње у вези тренутне ситуације са ковидом и вакцинацијом у Кини?

– Да ли су власти Србије, на првом месту фамозни Кризни штаб, спремни да нешто науче од свог кинеског колеге – да престану да буду пуки пропагандисти беспоговорног вакцинисања и да почну јавности да се обраћају са поштовањем и разумевањем за њену очигледно оправдану неповерљивост, а не надмено, наредбодавно и искључиво, као до сада? Или је то недостижан цивилизацијски стандард?

– Да ли је извештај Прве био у функцији (покушаја) информисања јавности у Србији, или у функцији нечије пропаганде, којој је Кина, о којој се мало овде зна, послужила као згодан инструмент?

Не очекујем одговоре на ова питања, а камоли исправку. Али нека се медији, а ни „Кризни штаб“ и политичари који су његови пуки мегафони, после не чуде што им све мање људи верује. А главна тајна кинеског успеха јесте поверење које народ има у власти, додатно појачано због доследности које су показале у примени ефикасних мера у сузбијању пандемије.

Шта је патријарх Порфирије рекао о пандемији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Нови стандард

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА