Најновије

ИНЦКУ СМЕТА ДОДИК! На његове потезе упозорио Савет безбедности УН:!

Високи представник у БиХ Валентин Инцко (Инзко) данас ће пред Саветом безбедности УН представити свој најновији извештај о ситуацији у БиХ, који се односи на период од 16. октобра 2020. до 15. априла 2021.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

Инцко је у извештају указао на тешку епидемиолошку ситуацију у БиХ, наводећи да је у тој држави регистровано око 180 хиљада случајева заразе и више од 7.250 смртних случајева. Навео је и потешкоће у вези са набавком вакцина против корона вируса, указујући да је пандемија показала озбиљну дисфункционалност у земљи, при чему политички лидери и власти у БиХ пречесто жртвују јединствени и координисани приступ борби против пандемије и ублажавању њеног утицаја на становништво и економију у корист постизања политичких бодова једних против других.

Високи представник у БиХ даље је нагласио да су власти Републике Српске усмерене на укидање Канцеларије високог представника (ОХР), враћање надлежности с државног нивоа на ниво ентитета и негативне приче о територијалном интегритету и суверентитету БиХ.

Инцко је упозорио и на потезе Милорада Додика, члана Председништва БиХ и лидера владајућег СНСД-а у РС, о чему је, како је истакао, и раније извештавао Савет безбедности УН-а.

- У марту је Народна скупштина РС усвојила неколико закључака, који позивају на окончање војне компоненте међународне мисије у БиХ. Што највише забрињава, Народна скупштина РС позива локалне политичке актере да се укључе у расправе о будућности БиХ и упозорава да би, ако се то питање ускоро не уврсти на дневни ред, "требало покренути разговоре о мирном распуштању" - навео је он.

Према његовим речима, помињање "мирног разлаза", истовремено позивајући на повлачење међународног војног присуства у земљи, може се протумачити само као претња суверенитету и територијалном интегритету БиХ, а тиме и миру и стабилности земље.

- Морам поновити да је Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИЦ) доследно потврђивао своју недвосмислену посвећеност територијалном интегритету и темељној структури БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета. Неће бити прецртавања мапе БиХ - нагласио је Високи представник у БиХ.

Инцко је даље рекао да, док су лидери РС усмерили своје нападе на међународне војне снаге и државу БиХ, Федерација БиХ је и даље једва функционисала.

- Нови сазив Владе Федерације још није именован, две и по године од општих избора у октобру 2018. године, што је незамисливо у демократској држави заснованој на владавини закона, на слободним и поштеним изборима - оценио је он.

Високи представник још је нагласио актуелној Влади ФБиХ из претходног мандата недостају два министра и њихови се заменици, који се не могу именовати, јер Хрватска демократска заједница БиХ (ХДЗ БиХ) и Странка демократске акције (СДА) "остају заглибљене у застоју везаном за изборне реформе".

ХДЗ БИХ је, како је навео, обећала да неће подржати никаква нова именовања у Федерацији док се не постигне споразум. Истакао је и да су федерални премијер Фадил Новалић (СДА) и заменица премијера Јелка Миличевић (ХДЗ БиХ) уплетени у корупцијски скандал, у којем се суди због сумњиве набавке стотину спорних респиратора из Кине на почетку пандемије.

Високи представник у БиХ је навео да на државном нивоу влада потпуна стагнација, о чему сведочи и лош законодавни учинак Савета министара БиХ и Парламентарне скупштине БиХ.

- Током тренутног мандата, осим буџетских аката, у потпуности је усвојен само један нови закон - истакао је Инцко.

Он је упозорио да се власти у БиХ морају посветити потпуном поштовању закона и спровођењу реформи. 

- Моја канцеларија у потпуности подржава тежње БиХ ка интеграцији у Европску унију, што се огледа у одлукама које су усвојиле институције БиХ - казао је Инцко.

Додао је да мандат ОХР-а у БиХ неће бити окончан све док се не испуни 5+2 услова за БиХ, које је дефинисала међународна заједница, а међу којима је и процена политичког и безбедносног стања у тој земљи.

Инцко је навео да је код националистичких лидера и даље присутно негирање ратних злочина и слављење осудјених ратних злочинаца, при чему се "игнорише или умањује емпатија за патњу и губитак других".

- Став и понашање политичких лидера даје зелено светло широј популацији да је такво понашање прихватљиво, док у стварности само продужава патњу свих народа у БиХ и додатно умањује изгледе за значајно помирење у земљи - нагласио је Високи представник у БиХ.

Америка одбила да се меша, три велике земље склапају савез против Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА