Најновије

"МУЊЕВИТИ УДАР" НА ПЕШТЕРУ: 2.300 припадника Војске Србије чека команду за почетак вежбе! (ФОТО)

На привременом полигону “Пештер”, вежбовне активности више од 2.300 припадника Војске Србије, у оквиру “Муњевитог удара 2021”, данас ће кулминирати здруженом вежбом ојачане тактичке групе у извођењу нападне операције, навело је Министарство одбране. Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас на Пештеру здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем Војске Србије “Муњевити удар 2021”.

Војска Србије. (Фото: mod.gov.rs)

Реч је о највећој вежби која се изводи у Србији у последњих неколико деценија, која је почела 15. јуна, по наређењу председника Србије и врховног команданта Војске Александра Вучића, провером борбене готовости команди и јединица.

Министар Стефановић и генерал Мојсиловић стигли на Пештер

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић стигли су на Привремени полигон „Пештер“ где ће ускоро почети највећа здружена тактичка вежба у овиру серије вежби Војске Србије „Муњевити удар 2021“.

Министра Стефановића и генерала Мојсиловића дочекали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић који су челне људе система одбране известили о готовости јединица за почетак вежбе.

Након узбуњивања више од 15.000 припадника Војске Србије, у протеклим данима на осам полигона широм Србије одвијала се серија тактичких вежби које су увод у данашњу здружену вежбу са бојевим гађањем.

Ратно ваздухопловство у готовости за полетање

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије задејствовало је ловачку, бомбардерску и транспортну авијацију као и хеликоптерске јединице које на аеродоромима „Пуковник пилот Миленко Павловић" и „Морава" чекају команду за полетање и дејство на Привременом полигону „Пештер".

Модернизовани ловац „миг-29" полетеће са аеродрома у Батајници и на завршном дану „Муњевитог удара" извршиће задатке успостављања превласти у ваздушном простору и патролирања, а по наређењу команданта вежбе биће спреман за дејство по циљевима на земљи.

Авиони типа „орао" полетеће са војног аеродорома у Лађевцима са задатком да из ваздуха подржава копнену операцију. Ваздухоплов ће по циљевима на земљи дејствовати вођеним ракетама „маверик" и авио бомбама ФАБ-250 велике разорне моћи. По циљевима на земљи дејствоваће и школско-борбени авион „галеб Г-4".

Ефикасност дејства по оклопљеним циљевима показаће хеликоптер Ми-35 ракетама „атака" и невођеним ракетама С-8. Реч је о летелици која се сматра самим светским врхом у домену противоклопне борбе и непосредне ватрене подршке. Вештину дејства рекатама „маљутка" демонстрираће посаде хеликоптера „гама".

У неколико секвенци сложене нападне операције својуулогу ће имати Ербасови хеликоптери Х-145М, Ми-8 и Ми-17 као и транспортни авион Ан-26.

Извиђање борбеног распореда непријатеља из ваздуха вршиће даљински пилотирани ваздухоплови ЦХ-92 и "врабац". Слика са ЦХ-92 се употребом телекомационо-информационог система који је интегрисан у покретни комутациони чвор, дистрибуира на командно место и доступне су команди вежбе у реалном времену. Овај ваздухоплов ће, по одлуци команданта, бити у могућности да дејствује и ласерски вођеним ракетама по циљевима у борбеном распореду непријатеља.

Специфичну улогу у вежби имаће и авион Н-62Т „супер галеб" тегљач који ће вући мету „Рукавац" на коју ће ватру отворити батерија ПАСАРС топовима 40мм.

Војска спремна, чека се команда

Јединице Копнене Војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у пуној су готовости за извођење здружене тактичке вежбе на Привременом полигону „Пештер" по теми „Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције", саопштило је Министарство одбране. Вежба ће приказати одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.

Јединице чију окосницу чини Друга бригада којој су придодати елементи других састава Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде уз садејство са јединицама РВ и ПВО у току раних јутрањих часова извршиле су финалне припреме и чекају команду за почетак вежбе.

Најсавременија средства Копнене војске као и борбени системи које развија наша одбрамбена индустрија приказаће ватрену моћ и способност маневра пред државним руководством, али и грађанима Србије који ће имати могућност да прате директан телевизијски пренос вежбе на Пештеру.

"Оклопници" из Русије

Посаде тенкова Т-72 МС јавности ће први пут представити борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено. Скупа ће наступати и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације. Задатак оклопних јединица биће да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага.

У улози борбеног осигурања биће механизована пешадија на „лазарима 3", „милош", „МРАП 6x6" и „НТВ", возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту ће се, наравно, наћи и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.

Ватрену подршку у нападној операцији пружаће самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм „огањ" дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм „огањ" М-18 модуларни, лансер "морава" и самоходне хаубице 122мм „гвоздика" модернизована као и минобацачи 120мм. Ефикасност ватре ових средстава значајно је унапређена развојем нових система за осматрање и управљање ватром помоћу којих је многоструко скраћено време од поседања ватреног положаја до спремности за дејство.

Моћ дејства по циљевима у ваздушном простору и нисколетећим ваздухоловима показаће артиљеријско ракетна батерија „панцир" С-1, две батерије хибридног артиљеријско-ракетног система „ПАСАРС" и као и лаки ПВО системи „игла" на возилима НТВ те добро познати систем „страла" 2М. Маневар и поседање положаја за дејство приказаће и самоходна ракетна батерија модернизованог система КУБ.

Путин у потпуности надиграо Запад, држи све карте у рукама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА