Најновије

РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ ИЛИ СТАТУС КВО: Ко (не) подржава премијера Кривокапића!?

Председници странака коалиције “За будућност Црне Горе”, која чини две трећине парламентарне већине, оценили су да су одустајањем премијера Здравка Кривокапића да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом „срушени основни принципи коалиције“.

Црногорска власт и владајућа већина (Илустрација: ИН4С)

Сматрају да је Кривокапић изневерио њихово стрпљење и казали да је изгубио њихову подршку, „све док се обећано не испуни, и то без одлагања“.

Позвали су партнере у парламентарној већини да потпишу „прецизан и јасан коалициони споразум свих странака који је чине, а који ће обавезати не само све потписнике, него и њихове представнике у извршној власти“.

Одговор је убрзо стигао од Демократске Црне Горе.

Председник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, истакао је да премијер Здравко Кривокапић има подршку Демократске Црне Горе, те да је излишно коментерисати позив ДФ-а да се потписује споразум са Демократама и Грађанским покретом УРА.

“Жалим што немамо, као у другим европским земљама, законску обавезу да сви самостално наступимо. А изборима да се измере и да имамо јасну слику ко има колики легитимитет. Демократска Црна Гора је била и јесте и биће партнер овој Влади. Свако ко мисли другачије има право да је тестира. Демократска Црна Гора поштује што је обећала 4. децембра”, рекао је Бечић новинарима.

Као одговор на саопштење ДФ-а и позив да се потпише нови споразум о функционисању власти, из ГП УРА су истакли да је „државни интерес Црне Горе на првом месту, а он је у овом моменту изгласавање буџета у Скупштини Црне Горе од стране парламентарне већине“.

Тек након тога, истичу, може се причати о свему што блокира њено функционисање и о свим политичким комбинаторикама.

Нагласили су да се њихово учествовање у власти са идеолошки различитим странкама у парламентарној већини може базирати искључиво на Споразуму који су потписала три лидера пред формирање власти после 30. августа.

Председник Праве Црне Горе и посланик у републичком парламенту, Марко Милачић, подржао је владу на јучерашњем заседању, и замолио да део парламентарне већине престане са „нападима на премијера“, те да то „препусте опозицији“.

У данима пред нама видећемо да ли ће нова „таласања“ у владајућој већини и, благо речено, неразумевање између дела већине (на једној страни) и премијера (на другој) – довести до реконструкције владе или ће се, упркос јасним неслагањима и „рату“ саопштењима – задржати статус-кво. Нове изборе, за сада, одбацују сви актери.

Како је Немачка опљачкала Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА