Најновије

РАТ КЛАНОВА ЗАБРИЊАВА ЕУ: Одговор Црне Горе благ

Криминалном сценом у Црној Гори доминирају честа убиства везана за кланове (до 44 таква убиства од 2012. године, укључујући шест 2019. године и два у прва три месеца 2020. године), а убиства, која укључују црногорске криминалне групе, десила су се и у иностранству (девет од 2018. године) и то у Шпанији, Немачкој, Аустрији и Грчкој, упозорила је Европска комисија.

Пиштољ (Фото: Pixabay)

Из ЕК сматрају, наводи лист Дан, да одговор кривичног правосуђа, генерално гледано, делује благо са затворским и новчаним казнама и одузимањем имовине који су несразмерно мали у односу на тежину кривичног дела.

Такви подаци наведени су у последњем извештају Европске комисије (ЕК) о Црној Гори, уз оцену да организовани криминал представља разлог за забринутост.

Исте оцене о сукобу криминалних група наведене су и у документима Европског парламента и Савета ЕУ, пише Дан, а пренос РТЦГ.

У извештају ЕК наводи се да је број хапшења припадника криминалних група достигао до сада невиђених 333 лица од 2018. године до првог квартала 2019. године, укључујући и 19 хапшења у иностранству.

"Целокупан систем кривичног правосуђа треба да постане ефикаснији, оперативнији и више одвраћајући, укључујући ту и начин на који се случајеви организованог криминала решавају у судовима. Судски поступци су превише дуги, а вишеструка одлагања честа. Та дуга одлагања, али и недостатак повјерења између тужилаштва и судова, након неких контроверзних ослобађајућих пресуда посљедњих година, довели су до тога да тужилаштво у великој мјери користи споразум о признању кривице", наводи се у извјештају.

Како је истакнуто, осумњичени починилац кривичног дела, који постане сведок сарадник у истрази, изузима се од законског поступка без обзира на тежину дела које је починио.

“Као резултат тога, упркос неким значајним изузецима, одговор кривичног правосуђа, генерално гледано, делује благо са затворским и новчаним казнама и одузимањем имовине који су несразмерно мали у односу на тежину кривичног дела”, наведено је у извештају Европске комисије.

Како се тврди, Црној Гори је потребно да приоритетно успостави централизовану базу података у области организованог криминала и корупције на високом нивоу.

“Црна Гора има националну оцену опасности од тешког и организованог криминала (SOCTA), али треба да је више користи стратешки како би усмеравала своје оперативне приоритете у борби против организованог криминала, оценили су из Европске комисије.

Траже и боље резултате у спречавању прања новца

На проблем организованог криминала, како се подсећа, недавно је упозорио и Европски парламент у резолуцији о Црној Гори.

Како напредњаци срљају у еколошку катастрофу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА