Најновије

ЗБОГОМ АМЕРИКО! Премијер Ирака рекао да им више нису потребни амерички војници

Ирачки премијер Мустафа ал-Кадими изјавио је да његовој земљи више нису потребни амерички војници у борби са такозваном Исламском државом, али формални временски оквир за њихово прегруписање зависиће од предстојећих разговора са америчким званичницима почетком наредне седмице.

Американци у Ираку (Фото: US Army)

Он је за агенцију АП рекао да ће Ирак и даље тражити од САД помоћ у обуци и војним обавештајним подацима.

Ал Кадими касније путује у Вашингтон где би у понедељак требало да се састане са америчким председником Џозефом Бајденом, са којим ће водити четврти круг стратешких преговора, преноси Танјуг.

„Нема потребе за било каквим страним трупама на ирачком тлу”, рекао је ирачки званичник и додао да су ирачке снаге безбедности и војска способни да одбране земљу без коалиционих снага на челу са САД.

Ал Кадими је навео да ће евентуално повлачење војника бити засновано на потребама ирачких снага, које су прошле године показале да могу да изводе самосталне мисије против Исламске државе.

„Рат против ИД и спремност наших снага захтева посебан временски оквир, а то ће зависити од преговора које ћемо водити у Вашингтону”, додао је ал Кадими.

САД и Ирак су се договорили у априлу да ће прелазак на мисију обуке и саветовања значити да ће се борбена улога америчке војске у тој земљи окончати, али се нису договорили око временског рока када ће та транзиција бити завршена.

На сутрашњем састанку у Белој кући очекује се да ће Бајден и Ал Кадими прецизирати временски оквир, вероватно до краја године.

Број америчких војника у Ираку је око 2.500 од краја прошле године, када је смањен са 3.000 како је то наложио бивши председник Доналд Трамп.

О најбољем преносивом противтенковском систему прочитајте и погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА