Најновије

ЗАСТРАШИВАЊЕ ГРАЂАНА СЕ НАСТАВЉА! Тиодоровић о симптомима делта соја

У Србији су званично пре неколико дана регистрована два случаја делта соја коронавируса код путника који су се враћала из Русије. Епитемиолог Бранислав Тиодоровић каже да, иако овај сој има нешто блажу клиничку слику, брзо се шири.

Бранислав Тиодоровић. (Фото: Јутјуб)

У последњих недељу дана број новооболелих у Европи драстично је порастао, посебно у Русији и Португалији. Претпоставка да ће корона посустати са доласком лета пада у воду, јер је у Португалији изузетно топло, а делта сој се муњевито проширио, због чега је ова земља предузела драстичне мере заштите. Русија бележи рекордан број оболелих, али и смртних случајева.

"Ситуација је објашњива, и СЗО скреће пажњу да је ситуација озбиљна, иако је делта сој нешто блажи а појачана епидемија се дешава обично у земљама које су се отвориле за масовни туризам, попут Португалије или где се вакцинација одвија споро, попут Русије", објаснио је гостујући у Јутарњем програму Бранислав Тиодоровић.

За разлику од претходних сојева вируса делта сој има нешто другачије симптоме.

"Није карактеристичан губитак чула мириса и укуса већ га прате главобоља, мања температура, кашаљ и бол у грлу. Више личи на неку јачу прехладу али то не значи да га треба узимати олако. Највише се сада јавља код младих јер је код њих најмањи обухват вакцинације", рекао је Тиодоровић.

Руски политички шамар црногорском туризму! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА