Најновије

ВУЧИЋ КРИВ ЗА ОСЛОБАЂАЈУЂУ ПРЕСУДУ ОРИЋУ?! „Нико не сме да открива доказе из истраге, нико!“

Ако председник државе или владе, коментарише и открива некакве доказе, увек постоји опасност да ти докази изгубе могућност коришћења на суду. Сећам се и случаја Космајац, када је Драгослав Космајац после изјава председника једноставно отишао из Србије, изјавила је за Правду Вида Петровић Шкеро, некадашњи председник Врховног суда Србије, а поводом изјаве ранијег Специјалног тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да је председник Александар Вучић још као премијер упропастио доказе против Насера Орића, откривши детаље из истраге, након чега је Орић у Хагу ослобођен.

Насер Орић и његов спасилац Вучић (фото: Правда/Јутјуб)

Она каже да не зна да ли је Вучић заиста изјавио то што је навео Вукчевић, јер није испратила такву изјаву Вучића, али да то у сваком случају не сме да се дешава.

- Оно што јесте принцип јесте да ниједан човек не може да коментарише такве доказе, ниједан носилац власти, па ни председник. То није законито. И може да дође до таквих правних последица да ти докази не могу да се користе на суду – наглашава она.

На питање, а како уопште Вучић долази у посед података из истраге, каже да је то „кључно питање“.

- Политичари кажу „ми смо водили истрагу, вредно радили“. Који то ми? Ко је то и одакле та сазнања? То указује на незаконито понашање, не само онога ко је изнео, него и онога ко је доставио те податке. И једни и други сносе одговорност.  А онда испада да је суд тај који није радио како треба и није осудио некога – рекла је Шкеро.

Она је приметила да су сва та коментарисања поступака код нас постали толико уобичајена појава „да народ више и не примећује шта се дешава“.

Како је рекла, у овом конкретном случају, ако је дошло до откривања података из истраге политичарима, то су могли да ураде Тужилаштво, МУП, БИА или ВБА, односно они органи који су дошли у посед тих доказа.

- Управо би они би морали да спречавају да неко износи те податке, а не да то сами чине – казала је Шкеро.

Иначе, Вукчевић је изјавио за НИН како су против Насера Орића имали заштићеног сведока који је био очевидац када је Орић забо нож у око једном судији, а потом га заклао. Некадашњи специјални тужилац каже да је видео потом Вучића на телевизији који прича управе те детаље које је тужиоцима открио заштићени сведок. На тај начин, по речима Вукчевића, „доказ је упропашћен“, а како је додао, кад год Вучић „нешто каже о било ком кривичном предмету, он га контаминира“.

Он је такође рекао да не верује у причу да је Вучић био најбољи студент Правног факултета, додавши да види „бар што се тиче кривичних дела, да он то не разуме“.

Вукчевић је такође рекао да Републички јавни тужилац Загорка Доловац “годинама чини кривична дела”.

Како смо кривицом Вучића пропустили колосалну шансу да матирамо албанске сепаратисте, читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА