Најновије

КИНА БИЛДУЈЕ СВОЈЕ НУКЛЕАРНЕ МИШИЋЕ: Амерички извештај открива намере Пекинга, ево колико ће им требати да удвоструче потенцијал (ВИДЕО)

Амерички извештаји који тврде да Пекинг увелико јача свој нуклеарни арсенал не могу се потврдити, али то не би било изненађујуће, с обзиром на претње Вашингтона Пекингу и његову војну изградњу у региону.

Кинеска војска. (Фото: Јутјуб)

У последње време било је пуно говора о ексклузивном извештају објављеном у Вашингтон Посту, који анализира сателитске снимке који наводно показују како Кина гради интерконтиненталне балистичке ракете у својој северозападној провинцији Гансу, тврдећи да Кина припрема своју "другу ударну способност" и заузврат јача свој нуклеарни арсенал.

Извештај прати текућу тему у америчким војним круговима, која каже да Пекинг представља растућу "нуклеарну претњу" за Сједињене Државе, а портпарол Пентагона Џон Сапл рекао је за ЦНН: "Бројни званичници Министарства одбране сведочили су и јавно говорили о растућим нуклеарним способностима Кине, које очекујемо да ће бити удвостручене или више током следеће деценије".

С друге стране, прокинески гласови на Твитеру брзо су одбацили налазе извештаја, тврдећи да су градилишта у ствари ветропаркови. Иако је тешко верификовати ове тврдње, наравно, такође је важно имати на уму да је, осим америчке хистерије, кинески нуклеарни арсенал сићушан у поређењу са америчким (тренутно неких 250 до 350 бојевих глава у поређењу са 3.800).

Не би било изненађујуће ако би растуће војне тензије између две земље и осећај страха од опкољавања САД-а и њихових савезника гурнули Кину да ојача своју војну руку. Иако би било смешно оптуживати Кину за покретање "хладног рата", има смисла да Пекинг појачава своје могућности.

Првобитни хладни рат између Сједињених Држава и СССР-а током већег дела историје дефинисан је драматичним повећањем нуклеарних ракетних способности на обе стране, које су у врхунцу 1980-их у Москви акумулирале скоро 40 000 бојевих глава. Ова драматична залиха створила је стални страх од глобалног нуклеарног уништења и гурнула је на руб епизода попут кубанске ракетне кризе, али на крају је равнотежа "међусобно осигураног уништења" осигурала да сукоб између две суперсиле никада није избио.

Ово није упоредиво са тренутним тензијама између Кине и Сједињених Држава. Иако Пекинг има нуклеарно оружје од 1964. године, оно је углавном резервисано за своје циљеве да одржи "основно одвраћање" од око 300 бојних глава - упоредиво са бројем Британије и Француске.

Њени нуклеарни циљеви нису попут америчких, да одрже војну хегемонију над остатком света, већ да заштите свој национални суверенитет и територијални интегритет. То, наравно, укључује очигледне црвене линије попут Тајвана, и то би могао бити део разлога што се могу повећавати бројеви и "повећавати" свој приступ, како тензије са Сједињеним Државама расту.

Ратоборни језик Вашингтона према Пекингу и његова све већа милитаризација око периферије Кине, укључујући ширење односа са Тајваном, постају све агресивнији. Према извештају вашингтонског Форин Полисија: "Америчка војска окружује Кину ланцем ваздушних база и војних лука. Суочена са таквим претњама, која држава не би настојала да побољша своје одбрамбене способности?

Извештај Вашингтон Поста тачно је изложио потенцијалне акције Кине као одговор на овај развој догађаја и назвао је то способношћу "другог удара", иако употреба оружја за одвраћање непредвидивих ситуација на Тајвану није незамислива.

Локација ракетног силоса у Гансу је стратешки значајна. Прво, провинција се налази дубоко у унутрашњости Кине, према Синђијангу. То је изолована пустињска регија која је западно од језгра кинеског становништва и удаљена од индустријске и урбане експанзије. Ово смањује одговорност за та подручја у време сукоба и олакшава сакривање и маскирање оружја.

Друго, положај непријатељских ловаца знатно отежава приступ и онемогућавање силоса. Да ли би амерички борбени авиони могли путовати хиљадама километара у унутрашњост Кине да изврше превентивне ударе на војну инфраструктуру, а да не буду оборени? Јасно је да су били пажљиво постављени како би се уклопили у кинеске географске предности.

Треће, Гансу, који се налази у близини Синђијанга и Тибета, можда је изабран да удовољи другом противнику, као и Сједињеним Државама. Иако овде говоримо о наизглед интерконтиненталним балистичким ракетама које могу прећи више од 9.000 км (5.600 миља), омогућавајући им да дођу до копна САД, могле би доћи и до веће континенталне Евроазије и Индијског океана, пружајући могућности против САД-а и Индо -Типке стратегије у целини, као и геополитички ривал Пекинга у Њу Делхију. Ово у индијским медијима није прошло незапажено.

У овом случају, потенцијално јачање нуклеарне производње у Кини могло би се описати, ако се докаже, као намерно двосмислен напор предузет као одговор на променљиво војно окружење у региону, не као напор да се постигне нуклеарна доминација или хегемонија, већ да се пребаци однос снага у своје.користите и ојачајте утицај у околним областима.

У финалу Ако Сједињене Државе буду настојале да све више опреме своје савезнике, снажно их наоружају у антикинеским коалицијама, спроводе све више војних вежби у и око Индијског и Тихог океана и притисну све несигурности Кине, Пекинг ће наравно реаговати, али ће то учинити као и увек, на суптилнији и мање отворен начин.

Неће бити нуклеарног сукоба између Сједињених Држава и Кине, нити га Пекинг предвиђа, али пут ка неком облику акумулације оружја одавно је неизбежан. Не очекујте да ће Кина то показати или објавити своје истинске способности, већ да ће своје противнике држати на иглама и - у незнању.

Револтирани Хаићани хватају и линчују убице председника, крваве их спроводе кроз град! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА