Најновије

ИСПОВЕСТ ГОРБАЧОВА: Постојала је шанса за очување СССР, али ...

Бивши председник СССР -а Михаил Горбачов окривљује за распад Совјетског Савеза организаторе пуча у августу 1991. године и потписнике Беловешких споразума.

Михаил Горбачов (Фото: РИА Новости)

Он такође позива на поштовање принципа демократије и верује да ће Русија само на демократском путу моћи да развије и реши све проблеме.

„Верујем да су лекције из тих дана данас релевантне. Бранити принципе демократије и владавине права, искључити сваку могућност узурпације моћи, авантуристичке акције - то би увек требало да буде брига друштва и државе.

Верујем да је демократски пут развоја Русије једини исправан, да се само на том путу наша земља може развити и решити било какве проблеме ", рекао је Горбачов у саопштењу које је објављено уочи тридесете годишњице августовског пуча Државног комитета за ванредне ситуације.

Пуч 1991. није успео, примећује Горбачов, "али је закомпликовао и ослабио положај председника СССР, створио је услове у којима је било невероватно тешко наставити напоре за очување Савеза".

„Републике су усвојиле декларације о независности. Али још је постојала шанса за очување Савеза на обновљеним основама. Међутим, у децембру је уследио други ударац: Беловежска завера лидера Русије, Украјине и Белорусије, који су најавили престанак постојања СССР-а ", рекао је бивши председник Совјетског Савеза.

„Организатори пуча, покушавајући да се оправдају, тврдили су да су мотивисани бригом за очување земље, али су последице њихове авантуре биле катастрофалне. Они сносе велики део одговорности за колапс земље”, рекао је Горбачов.

Напоменуо је да је више пута износио своје оцене догађаја у августу 1991. године.

„Кад су ме пучисти изоловали у Форосу, прекинули ми све врсте комуникација и послали своје представнике, категорички сам одбио њихов захтев да потпишем декрет о ванредном стању. Њихове поступке је описао као злочиначке, као авантуру.

У својој изјави упућеној Конгресу народних посланика и Врховном Совјету навео сам да су поступци Државног комитета за ванредне ситуације обмана људи и узурпација власти“, подсетио је он.

Према његовим речима, "коцкање пучиста је осуђено на пропаст захваљујући чврстом ставу председника СССР, председника Русије, храбрости хиљада Московљана, многих јавних личности и посланика".

„Људи нису хтели да се врате старом поретку. У целини гледано, демократске институције настале као резултат перестројке издржале су тест ”, нагласио је Горбачов.

„Након тога, пучисти су више пута мењали своје „верзије“ догађаја. Прво су се покајали, а затим су послушали савет једног од завереника: „За све окривите Горбачова“. Али чињенице остају чињенице. Они су установљени истрагом случаја Државног комитета за ванредне ситуације и немогуће их је побити“, рекао је бивши председник СССР.

Каквим оружјем од 1990. године Америка прети, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА