Најновије

ЛАЗАНСКИ ЗНАО СУДБИНУ АВГАНИСТАНА! Открио је зашто су Американци побегли

Недавно преминули српски амбасадор, новинар и ратни извештач Мирослав Лазански учествовао је у једној ТВ емисији у којој је пренео своје утиске о Авганистану. “20 година је тамо ништа!”, сматрао је он.

Мирослав Лазански. (Фото: Јутјуб)

Поред многих других ствари којима се бавио, Лазански је био и извештач из Авганистана. Тамо је изблиза имао прилике да гледа акције совјетске војске, па да је у једној емисији испричао и искуства о Авганистану изблиза.

– Био сам у Авганистану од 1981. 1982. па све до 1990. док су Совјети имали окупирани Авганистан. Био сам са 103. гардијском дивизијом, ваздушно-десантном, имао сам интервју са њиховим председником (Мохамадом) Наџибулахом и са шефом њихове тајне полиције “КХАД” (расформирана 1996, прим. новин), која је копија КГБ-а, веома сурова – испричао је Лазански.

Он је указао на грешку коју су направили Совјети приликом уласка у Авганистан

Неке ствари знам о Авганистану. Совјети су ушли у Авганистан пред католички Божић 1979. и то је била грешка Политбироа. Сматрало се да ће режим Авганистана прећи на страну Запада, то је била нека врста совјетске интересне зоне. После сам читао расправе совјетских војних стручњака, да тај улазак није био случајан, јер су америчке нуклеарне подморнице у то време са пројективилима са интерконтиненталним дометима почеле да се базирају ближе обалама Пакистана. Са те позиције могу да гађају комплетну територију СССР-а и то за кратко време – навео је он. .

Он се осврнуо и на важност контроле ове територије, те је испричао и случај како су Совјети вратили Американцима за послате ракете у Кубанској кризи.

– Оно што је Хрушчов направио Американцима у кубанској кризи, кад им је послао пројектиле које за три по до пет минута лете до Вашингтона и Њујорка, то су Американци направили Совјетском савезу 1978. и 1979. у Индијском океану са ракетама “трајдент” у Индијском океану. Оне су за 15 минута летеле до СССР-а. А иначе пројектил који се испали са територије САД испали ка Москви лети од 25 до 30 минута, зависи од трајекторије”, прецизирао је бивши амбасадор, и наставио:

– Ко контролише Авганистан, контролише азијску плочу. Совјетска идеја је била – да уђемо у Авганистан, спречићемо ширење исламског елемента, спречићемо ајатолахе, који су већ дрмали у Ирану, да не дођу у меки трбух Совјетског савеза. Зато су улетели у авантуру која их је коштала 18.000 погинулих совјетских војника – казао је.

Американци нису напустили територију само због талибана који су надирали

– Зашто су Американци летели? Не толико због талибана. На Авганистану су ломили зубе и Џингис кан и Персијско царство и Совјети и Американци… Ја сам налазио у Мазар е Шарифу, у северном делу Авганистана, споменик Александра Македонског. Откуд тамо? Па, прошли су они тамо. Имате Авганистанца са плавим очима и белом пути. Невероватно. Имате плаве Авганистанце, потомке Александра Македонског – открио је Лазански.

Лазански је објаснио и узалудност покушаја освајања ове земље:

– Авганистан је територија која гута време, људе и новац. Тамо 10-20 година не значи ништа. И друго, што су Авганистанци, без обзира на то да ли су Паштуни, Ујгури, Узбеци, Балуџи, Кинези, Хазари… Сви су пре свега Авганистанци. Нико од тих народа се не залаже за цепање Авганистана. Они су сви пре свега Авганистанци – објаснио је.

Подсећамо, амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо 3. августа у својој 71. години у Београду, од последица срчаног удара.

Драма на аеродрому у Кабулу резултат лоших обавештајних података! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Објектив

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА