Најновије

САСТАНАК СА ЗЕЛЕНСКИМ: Меркел у Кијеву саопштила намере Немачке!

Немачка канцеларка Ангела Меркел данас се у Кијеву заложила за наставак заустављених мировних напора за источну Украјину и истакла да је Немачка посвећена да помогне Украјини.

Ангела Меркел. (Фото: kremlin.ru)

На заједничкој конференцији за новинаре са украјинским председником Владимиром Зеленским, Меркелова се залагала за рад на томе да се одржи састанак лидера Русије, Украјине, Немачке и Француске о ситуацији у источној Украјини, који је последњи пут реализован 2019. године.

- То би по мом мишљену донело напредак, ако успемо да направимо добар план. Драго ми је што је председник Зеленски спреман да то учини - рекла је канцеларка, пренео је АП.

Зеленски је рекао да Кијев тражи трајно примирје на истоку Украјине и позвао је западне партнере да изврше притисак на Русију како би постигли напредак у источној Украјини.

- Све док нема напретка, притисак на Русију би требао наставити. Желимо да видимо активне напоре наших западних партенера - рекао је Зеленски.

Меркелова је рекла да очекује да ће следећа немачка влада "радити у истом духу" са Украјином, настојећи да земља поврати свој територијални интегритет и омогућити јој наставак домаћих реформи.

Канцеларка је говорила о америчко-немачком споразума прошлог месеца којим се дозвољава завршетак гасовода Северни ток 2 из Русије у Немачку без увођења америчких санкција немачким ентитетима.

Меркелова је објаснила да је њена "обавеза као немачка влада да спречи бриге председника Зеленског и да његову забринутост схвата веома озбиљно".

Канцеларка је рекла да ће се Берлин "залагати за даље санкције у европским оквирима ако се поткрепи сумња да се гасовод користи као политичко оружје", као што је Зеленски тврдио.

Зеленски је на ту констатацију додао да је Кијев покренуо консултације са Европским парламентом и немачком владом у вези са Северним током 2 и додао да ће се у понедељак у Кијеву састати министри САД, емачке и Украјине.

Војска Србије са руском армијом спрема спектакл! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА