Најновије

ПИСМО ВЛАДИ: Не експериментисању Рио Тинта

КОРС, Заштитимо Јадар и Рађевину захтевају да се онемогући увоз пробног постројења за обраду и производњу литијум карбоната и борне киселине а чији нам је увоз преко медија најавио Рио Тинто, односно Рио Сава експлорејшн.

Марш са Дрине (Фото: Јутјуб)

У саопштењу, чију садржину преносимо у целости, даље се наводи:

"Потпуно је јасно након више од годину дана упорних покушаја наших организација да сазнамо стварне карактеристике овог производног процеса да је у питању нигде испитан, експерименталан процес са потпуно непознатим улазним количинама ресурса, енергије и потпуно непознатим излазним количинама отпада, опасних супстанци, отпадних вода.

Већ након рударских испитивања видимо да је дошло до тешких последица по окружење у Јадру а можемо тек да замислимо до каквих ће последица довести наводно експериментално постројење непознате величине, са непознатим технологијама и супстанцама употребљеним у непознатим количинама.

Апсолутно је противзаконито да се омогући допремање и инсталација таквог постројења без студије изводљивости и студије о процени утицаја, без разматрања прихватљивости за животну средину читаве западне Србије. На овакав начин Влада Србије која ово дозвољава отвара врата да ускоро без процена утицаја, укључивања јавности отварамо И друга много опаснија постројења и технологије?!. Без постојања стандарда за оваква постројења и посебно за отпад и отпадне воде из њих ионако тешко угрожени систем заштите животне средине би био доведен до потпуног колапса И пропасти правног система Републике Србије. Ако се овакво безакоње дозволи Рио Тинту онда ће бити свима дозвољено да експериментишу и раде са билко којим технологијама и било где.

Као што је потпуно свима јасно, ово постројење ће подразумевати и рударење за које Рио Тинто не да нема дозволу него нема ни основне дозволе као што је Просторни план посебне намене који ће се тек израдити током следећих годину дана. Ове најаве сведоче да је Влада Републике Србије очигледно у дослуху са страном корпорацијом обећала да ће омогућити овакво тестирање над животном средином Србије против и упркос домаћим и међународним законским обавезама.

Уколико се постројење упркос законским и моралним регулативама ипак допреми, ово ће бити својеврстан преседан и ин виво експеримент над Природом и животима грађана Србије, против ког ћемо бити приморани да тражимо правни лек пред домаћим и међународним судовима уколико буде било потребе", наводи се у саопштењу КОРС, Заштитимо Јадар и Рађевину.

Како раднике спремају за Вучићев долазак, погледајте ОВДЕ.

Извор: Директно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА