Најновије

“Идеја Југославије није мртва”

Србија вешто користи недостатак идеја за проширење ЕУ, неспособност и исцрпљеност Брисела на путу да понуди земљама Западног Балкана перспективу интеграције.

Еди Рама, Александар Вучић и зоран Заев. (Фото: Јутјуб)

То је написао Кујтим Добруна у ауторском тексту на порталу “Коха диторе”

Како је у тексту оцењено, “користећи незнање и слепило политике у Албанији и Северној Македонији, Србија трансформише геополитику и подрива стабилност, отварајући врата повец́аном руском и кинеском утицају у целом региону”.

Коха даље наводи, да када је 2017. године Александар Вучић, тада премијер, а сада председник Србије, поново активирао идеју о стварању Царинске уније између шест земаља Западног Балкана, било је јасно да “сан о новој Југославији није мртав”.

“Она је, у главама српских стратега, доживела само још једну метаморфозу, овај пут умотану у либералне нијансе, које промовишу сарадњу и мир – понуду коју нико не може одбити”, наводи се у тексту.

“У ствари, ово је план да се Србија факторизује као велика политичка, војна и економска сила на Западном Балкану, која, уско повезана са Русијом, Кином и Турском и значајно побољшавајући односе са ЕУ и САД, има за циљ успостављање сам по себи као кључни геостратешки стуб за регион, око којег су сателити попут Албаније и Северне Македоније присиљени да гравитирају, а вероватно и касније друге земље у региону”, додаје се у чланку.

Добруна истиче да “аргументи о потреби стварања нове Југославије, пројекта који се понекад назива и ‘Југославија ЕУ’, алудирајући на модел ЕУ, су статични, лоши и нестабилни”.

“У региону који је пре 14 година либерализовао трговину кроз ЦЕФТА споразум, уклањајући све трговинске баријере, главни аргумент за потребу стварања поновне уједињене Царинске уније у ‘мини Шенгену’, који је недавно преименован у ‘Отворени Балкан’, је да, како је рекао председник Србије Вучић, ‘теретни камиони више не чекају 20 сати на граници и земље чланице се приближавају једна другој’ “, наводи се у тексту.

“У октобру 2019. Вучић је иницирао тројни састанак између Србије, Албаније и Северне Македоније, који је одржан у Новом Саду, на којем је одлучено да се између ове три земље успостави сарадња. Месец дана касније, у новембру 2019. године, следећи састанак трија одржава се у Охриду, а децембра исте године у Драчу, са главним циљем стварања заједничког тржишта до краја 2020. године по принципу четири слободе ЕУ. Косово се 4. септембра 2020. у Вашингтону обавезује да ће постати део “мини Шенгена”, без условљавања процеса”, стоји у чланку.

Руски авион ће спречити велику катастрофу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА