Најновије

ОГЛАСИЛА СЕ АМБАСАДА ИРАНА У БЕОГРАДУ: Одговорићемо!

Амбасада Ирана у Београду огласила се саопштењем у вези са експлозијом брода "Мерсер стрит".

Иран (Фото: РИА Новости)

"Иран, као земља са најдужом обалом у Персијском заливу и Оманском мору, одувек је подржавао слободну пловидбу у овом региону, а слободан пролаз бродова нам је веома важан. Истовремено, осуђујемо све терористичке акте и нападе на трговачке бродове", наводи се.

Наводе да су израелски и амерички режим оптужили су Иран за напад на "Мерсер стрит“ без изношења чврстих, документованих и прихватљивих разлога.

"Ови наводи немају потпору у веродостојним информацијама и независним и валидним истрагама, па одлучно одбацујемо те наводе и упозоравамо на све авантуристичке радње, употребу силе или претњу употребом силе од стране Сједињених Држава и Израела. Одговориц́емо на сваки напад на интересе Ирана и грађана Исламске Републике Иран било где", напомињу.

Додаје се да је Иран одлучио да одбаци било какво учешц́е у овом инциденту и сматра да су наводи о умешаности Ирана пристрасни, неосновани и неистинити.

"У данашњем свету веома је лако да нека особа или држава изврши саботажу и оптужи другу државу. Израел је уложио велике напоре да саботира овај пут, посебно откако је Бајденова администрација заузела нови приступ у вези Ирана и Заједничког свеобухватног плана деловања (JCPOA)", напомиње се.

Дешавања оцењују као својеврсну заверу Израела да утиче на тренутни процес преговора између Ирана и П4 + 1 у Бечу.

"Стога је један од њихових циљева саботирање пут нуклеарних преговора и међународне сарадње и интеракција, посебно након што нова Влада Ирана ступи на дужност. Израелци су више пута наглашавали и рекли да ц́е блокирати нови нуклеарни споразум. Завера се такође догодила у ситуацији у којој ц́е нова Влада у Ирану почети са радом наредних дана", упозорава се.

Наводе и да су више пута саопштавали да ће присуство израелског режима у било ком делу света изазвати несигурност и нестабилност у том региону.

Од нормализације односа Израела са УАЕ и Бахреином порасла је напетост и нестабилност у Персијском заливу и Оманском мору.

"Исламска Република Иран одувек је бранила мир и сигурност у региону и сигурну, слободну и безопасну пловидбу. Нажалост, присуство страних земаља са огромним количанана наоружања, опреме и особља не само да није створило сигурност, вец́ је постало и главни узрок несигурности у Персијском заливу и Оманском мору", наводи се.

"Питамо се зашто ове земље које су оптужиле Иран чуте када се изводе терористичке нападе на иранске трговачке бродове у Персијском заливу, Црвеном мору и отвореним водама (више од 11 пута) и зашто нико не осуђује те нападе на иранске бродове? Зашто се не заузима никакав став у односу на извођење терористичких акција, попут убиства мученика Факхризадеха или напада на објекат Натанз од стране Израела? Иран је у међувремену показао крајњу уздржаност у одговорима на нападе на иранске циљеве и интересе, а Сједињене Државе и Запад су то чутњом подржавају га", наводе.

Додају да би требало испитати ко има користи од инцидента, када се истовремено воде нуклеарни преговори и почетак рада нове Владе у Ирану.

"Стога, нема смисла да Иран предузме ове мере уочи почетка рада своје нове Владе. Овај инцидент се догодио у међународним водама и Исламска Република Иран такође трага за његовим планерима", напомињу.

Подсетимо, израелски премијер у недељу је директно окривио Иран за напад беспилотним летелицама на нафтни танкер код обале Омана.

У нападу су погинуле две особе, запретивши прикривеном одмаздом, док је Техеран порекао да је умешан у напад.

Ракетни дуел на Голану погледајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА