Најновије

РУСКИ АМБАСАДОР КОЈИ ЈЕ УМРО БРАНЕЋИ ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ: ''Мајак'' чува сећање на великог човека

Обележавање историјског датума када је руски цар Николај други Романов донео одлуку да уђе у рат на страни Србије против Аустроугарске одржано је на Новом гробљу у Београду.

У част амбасадора Хартвига (Фото: Мајак)

По изузетно врелом летњем дану одата је пошта руским војницима који су сахрањени у Некропољу меморијалном споменику „Руска слава“ у Београду а који су погинули у првом светском рату приликом ослобођења Србије, а венце на том месту су положили директор, саветници и чланови Српско-руског центра '’Мајак'’, представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, представници Руског дома, Међународни фонда јединства православних народа, Координациони савет руске националне мањине у Србији.

'’Тај дан смо искористили и да посетимо гроб руског амбасадора из тог времена Николаја Хендриковича Хартвига који је такође сахрањен у Београду а који је доживео инфаркт након жучне расправе са Аустро-угарским амбасадором који је Србији уручио ултиматум Аустро-угарске царевина на који Србија није никако могла да пристане и након чега је убрзо и уследио Велики рат. Умро је бранећи интересе Србије'’, коментарисао је догађај директор Српско-руског центра '’Мајак'’ Владимир Пребирачевић.

Амбасадора Хартвига на вечни починак у вољеној земљи Србији испратило је 80 000 Београђана који су изузетно ценили руског дипломату и његов рад који је у Србији започео 1909 године. Митрополит је у тадашњој беседи рекао и ово „ Тужан нас је догађај овде окупио. Налазимо се испред ковчега у коме лежи велики човек, искрен пријатељ нашег народа и заслужан син Велике Русије.

Догађаји који су уследили су свима познати. Први светски рат је однео милионе живота широм Европе а наша земља је после четири крваве године рата и разарања ослобођена од страног окупатора. Срби нису неко ко трпи неправду а окупацију још мање и увек су своје земље ослобађали без обзира која сила је супротстављена са друге стране. Најчешће су то биле највеће силе свога доба тако да и данас неке српске земље су окупиране на овај или онај начин.

'’Сви су могли научити лекције из историје које им кажу да ће српске земље пре или касније бити ослобођене од окупатора а сви они који данас оспоравају концепт Српског света за који се Српско-руски центар „Мајак“ свим срцем залаже али не само емотивно него и активним радом на чвршћем повезивању наших земаља са матицом Србијом али и са нашом историјском савезницом Русијом.

Сви они који мисле да је Косово изгубљено треба одговоре да потраже у већ виђеним херојским делима нашег народа који је увек излазио као победник али није кукао него се борио и знао свој циљ. Косово је тренутно окупирано војно, њихови геноциди над србима на Косову и Хрватској се покушавају покрити тако што ће путем резолуција, изнуђених политичких одлука у вазалним државицама па и дириговањем назови „правде“ у међународним судовима, који су све само институције правде нису, донети неке одлуке на штету српског народа.

Националним и верским инжењерингом се у земљама Српског света праве нове „нације“ и „вере“ на српском националном корпусу па се покушавају отети и културна блага и историјска достигнућа српског народа. Личности као што су Никола Тесла, Ђурађ Кастриот Скендербег, Милош Обилић и остали желе представити као странце а српски језик разбијају на нове измишљене језике са по којим словом вишка. Сви они ће свакако доживети неуспех и пораз у својим настојањима и отићиће на ђубриште историје а ми поносни српски синови и кћери ћемо их тамо и послати. Сложно, вредно и пожртвовано на путу оздрављења државе и народа на свим нашим просторима. С вером у бога су наши претци остваривали сва херојска дела тако ћемо и савремене недаће прегрмети. Вратиће се олује и бљескови десетоструко свима који су нам зла чинили. Тако је било тако ће и бити'’, каже Пребирачевић.

Шта је Раде Шербеџија рекао о Тесли, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА