Најновије

ПОЧЕО УСТАНАК ЗА ОПСТАНАК: Народ против Рио Тинта (ВИДЕО)

Еколошки протест који се одржава у организацији око 30 еколошких организација и појединаца почео је данас у Булевару краља Александра, поред Трга Николе Пашића у Београду.

Еколошка револуција (Фото: Јутјуб)

Протест се одржава под називом "Устанак за опстанак- народ против Рио Тинта", а на њему се окупило неколико хиљада грађана.

Како су раније најавили организатори, разлог за данашњи протест су недостатак воде, сеча шума, отварање рудника и каменолома, изградња мини хидроелектрана итд.

Очекује се да ће на протесту говорити представници више еколошких организација, јавне личности, глумци и певачи.

Предвиђено је да се након протеста грађани прошетају до Бранковог моста, а саобраћај у овим деловима града је тренутно обустављен.

Михајловићева: Еколошки протест искоришћен за предизборну промоцију политичара

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је данашњи еколошки протест искоришћен за промоцију појединаца који желе да преко екологије праве политичку каријеру.

„О томе да ли ће бити рудника литијума, фабрике литијумских батерија и електричних аутомобила, одлучиће грађани на референдуму, али тек онда кад буду завршене све студије и познате све чињенице, а не на основу неистина које шире они који би преко екологије да уђу у политику. Нећемо имати здравију животну средину од ширења неистина и страха, од тога што ће Небојша Зеленовић као лажни еколог спасавати своју политичку каријеру, нити од блокирања путеве и мостове којима прети Александар Јовановић Ћута. Ако је то ваша политика, онда региструјте своју политичку организацију и кандидујте свој програм на изборима, али реците људима који су се данас окупили да су заправо били на предизборном еколошком протесту који сте организовали због себе. Такође, ако сте добили тапију на парче земље у Јадру, размислите да ли је фер да се преко тога кандидујете у Београду, уместо у Лозници“, рекла је Михајловићева.

“Да вам је заиста стало до животне средине, не бисте обмањивали грађане да тражите да се пониште уговори са Рио Тинтом, јер никакав уговор не постоји. Не бисте ширили страх како у долини Јадра неће бити живота, како ће бити затроване реке и ваздух, а да све студије још нису завршене. Такође, не бисте то све радили уз подршку оних за време чије власти је Рио Тинто дошао у Србији и добијао дозволе за геолошка истраживања, а данас су променили причу и сад су најгласнији противници пројекта “Јадар“”, рекла је Михајловићева.

Рио Тинто: Разумемо забринутост, грађани да се информишу

Рио Тинто је саопштио да има разумевања за забринутост коју грађани Србије исказују у погледу заштите животне средине и препознаје значај да се обезбеди дугорочно поштовање закона и стандарда који морају да важе за све, и данас и убудуће.

"Брига за животну средину, ресурсе и здравље, слика су не само Србије, већ читавог развијеног света. Појачани грађански активизам, све већа улагања корпорација у одрживост и настојање влада многих држава да реализују зелену агенду, само су потврда да је чистија будућност приоритет свих", истиче се у саопштењу те компаније.

Како се указује, Пројекат Јадар је развојна шанса Србије и прилика да Србија буде предводник зелене транзиције у Европи.

Залагање за смањење карбонског отиска није могуће без производа пројекта Јадар. Литијум има примену у производњи батерија за електрична возила и батерија за складиштење обновљивих извора енергије, док су борати важан чинилац ветротурбина и соларних решења.

"Свесни смо да су нека питања грађана у вези са утицајем пројекта Јадар на животну средину делом последица фазе у којој се пројекат тренутно налази, као и да су производ снажне кампање дезинформација, која је већ извесно време присутна у јавности. Позивамо грађане да се пре доношења закључака о пројекту информишу о чињеницама у вези са технологијом и предвиђеним мерама превенције и митигације. Све информације доступне су на нашем сајту <https: riotintoserbia.com="">", наводи се у саопштењу и додаје:</https:>

" Свесни смо да је важно да у свим фазама нашег пројекта слушамо и поштујемо ставове свих заинтересованих страна. Посвећени смо поштовању највиших еколошких стандарда и изградњи одрживе будућности за заједнице у којима послујемо, блиско сарађујући са свим заинтересованим странама. Пројекат Јадар који желимо да реализујемо у Србији у овом погледу неће бити изузетак. Припремамо га тако да испуни не само законе Републике Србије, већ се од самог почетка усклађује и са највишим и најстрожијим европским стандардима и регулативама ЕУ, јер очекујемо да ће у току предвиђеног животног века рудника Србија постати део ЕУ."

Рио Тинто истиче да само у заштиту животне средине планира да уложи преко 100 милиона долара, што ће омогућити да применимо најбољу праксу управљања природним ресурсима и максимално смањимо утицај на околину.

"У постројење за прераду воде уложићемо близу 40 милиона долара, а вода која ће бити испуштана биће истог или бољег квалиета од воде реке Јадар, што је у складу са законом о очувању водотокова. Такође, посвећено радимо на развоју и осталих решења. Решење које смо развили подразумева суви отпад уместо течног, што је неупоредиво боље решење са аспекта заштите животне средине. Настављамо и са развојем решења за поновну употребу отпада у пољопривреди и грађевинској индустрији, тзв. “zero waste solution”. Подсећамо и да компанија Рио Сава Еxплоратион континуирано одржава отворене онлине састанке на којима наши експерти одговарају на сва питања грађана, невладиних и грађанских покрета", пише у саопштењу.

Компанија Рио Тинто наглашава да није само дугорочни менаџер природних ресурса, већ је истински члан заједнице који са својим породицама и децом живи на истој тој земљи.

" Зато нам је важно да за будућа поколења оставимо здраве темеље за живот, али и за просперитет и раст економије. У наредном периоду објавићемо прву од предвиђених студија о процени утицаја на животну средину, која ће обухватити све потенцијалне утицаје пројекта на околину, укључујући воду, буку, квалитет ваздуха, биодиверзитет и културно наслеђе. Након објављивања, све студије ће бити доступне широј јавности, на увид и јавну расправу", пише у саопштењу.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА