Најновије

АПЕЛ СРБИМА У ХРВАТСКОЈ: Попиши се! Буди е-Србин! (ВИДЕО)

Удружење Срба из Хрватске, са седиштем у Београду, апеловало је на све Србе у овој држави који имају право, према хрватском Закону о попису становништва, домаћинстава и станова од 3. априла ове године, да искористе своје право и да се попишу како би бар донекле исправили учењену неправду најпре прогоном, а онда и одузимањем пребивалишта и губљењем свих права која из тога произлазе.

Е-Србин (Фото: Јутјуб)

У саопштењу достављеном медијима, Удружење је најоштрије осудило отпор хрватске деснице, пре свега непризнате „Хрватске православне цркве“, која вуче корене из Независне државе Хрватске и позива да се уместо српског идентитета промовише категорија „Хрват - православац“.

Указујући на значај овог пописа становништва, подсећају да је реч о трећем попису од осамостаљења Хрватске и првом од њеног уласка у Европску унију и поручују да је основни проблем то што је у Хрватској Срба све мање.

Подсећају да је пописом становништва пре ратних сукоба, из 1991., у Хрватској било више од 600.000 Срба, први послератни попис 2001. показао је бројку од 201.600 припадника српске заједнице, а од прошлог пописа из 2011. године, када их је било 186.000, и доношења Закон о пребивалишту према којем их је избрисано око 70.000, што значи да ће их на овом попису бити знатно мање.

У Удружењу се надају да ће, како истичу, без обзира на број припадника националних мањина који покаже предстојећи попис, у Хрватској смањивати анимозитет према другачијим, и да ће коначно као чланица Европске уније на богатство различитости почети да гледа као на своју предност.

Подсећају да су институције Срба у Хрватској да би олакшале попис осмислиле заједничку кампању Буди е-Србин!, и израдиле интернетску страницу е-Србин на којој су дата упутства за попис, а објашњено је и која сва права српске заједнице у Хрватској произлазе из службеног бројног стања.

Срби су позвани да се слободно изјасне о томе што јесу, које су националности, којој вероисповијести припадају и којим језиком говоре, без било каквих ограничења и притисака.

Прва фаза пописа у Хрватској, односно могућност самопописивања путем интернет странице е-Грађанин, почиње 13. септембра односно 27. септембра класичним путем.

Истиче се да попис није само од значаја за даљње друштвене и демографске пројекције и анализе него првенствено ради остваривања појединачних права.

Како је Милан Кнежевић размонтирао Ђукановића, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА