Најновије

Француска неће дуго издржати у рату против Русије

Француска има моћну војску, савремених авиона, високо обученог војног особља и нуклеарно оружје. Али француска војска је крхка и недостаје јој муниције и залиха људства за продужени сукоб са Русијом. Ово гледиште су изнели истраживачи из америчке корпорације РАНД.

Француска војска (Фото: Министарсво одбране Француске)

НАТО се од свог почетка фокусирао на „руску претњу“. Према стручњацима Форбеса, француска војска би могла постати непроцењиво добро у сукобу између Северноатлантске алијансе и Русије. Али ова земља није способна да се бори дуго времена без подршке Сједињених Држава.

Француска може да води локалне војне операције широм света (посебно у Африци), али није у стању да води дуготрајне битке са тако јаким противником као што је Русија.

Из перспективе Сједињених Држава, то значи да су Французи само ограничено време у могућности да учествују у конвенционалној конфронтацији великих размера у Источној Европи.

Париз би могао допринети сличном рату на пољу електронског ратовања и противваздушне одбране.

Али у којој мери је Француска спремна да се бори против Русије?

Ако је Француска убеђена да безбедносна ситуација у Европи захтева њено шире присуство, онда би то могло постати приоритет њених војних тежњи.

У супротном ће се фокусирати на регион Медитерана и Сахела (Мали, Мауританија, Чад, Нигер и Буркина Фасо) – верује стручњак РАНД Стефани Песар (цитирано према Форбсу).

Сиријска арапска војска (САА) и њени савезници могли би покренути копнену операцију у северозападном региону Идлиба сваког тренутка. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА