Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Не можеш бити светски, а да ниси свој (ВИДЕО)

Не можеш бити светски, а да ниси свој, тек када си упознао себе и када си свој, када си једно у себи и са својим, када си једно са својим народом, стекао си инструмент којим ћеш упознати свет, поручио је Његова светост патријарх српски Порфирије. Нека нам је срећан и благословен празник националног јединства, слободе и националне заставе, истакао је патријарх.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Патријар српски Порфирије је, у обраћању на церемонији прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе, рекао да је Бог створио сваког човека и сваки људски род по својој слици и прилици.

"Бог је савршено јединство и савршена заједница у љубави три личности – Оца, Сина и Светога духа. То што је Бог створио човека по својој слици и прилици, значи да га је позвао да заживи, у мери у којој је то могуће божански начин постојања, јединство и заједнице различитих личности и да такав начин живота учини сопственом реалношћу", рекао је патријарх.

Сваки човек је створен са својим даровима и способностима и својим посебним личним печатом, а опет је у заједници са свим људима и различит од њих.

"Кажем различит, а на супротстављен, не противречан другоме. Човек може да спозна себе, своју општост и посебност, тек у међусобном прожимању са другим људима, да има могућност да расте и дарује себе другоме, али и да се обогаћује другим", рекао је патријарх.

Зато не чуди, каже, да је први благослов Божји упућен људима била заповест о породици.

"Породица није дата да би била циљ по себи, него да би конкретно училиште у којем се учимо изграђивању јединства, различитости и љубави према другоме, да бисмо истовремено себе даривали другима и откривали и живели личне димензије свога бића", навео је патријарх.

"Не можемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо свога оца, мајку, брата, сестру, комшију, своју породицу, свој род, свој народ", поручио је патријарх и додао да се тако јединство изграђује "пошавши од конкретног, појединачног, личног ка општем и свеопштем".

Сваки други редослед је неприродан и може да створи посебно дубоке проблеме, рекао је он.

"Зато морамо на првом месту упознати себе, оно што нас окружује и упознати оно што је наше, да бисмо могли да растемо, напредујемо и идемо даље, а исто тако морамо спознати своје слабости како бисмо се исправљали и били бољи", рекао је патријарх.

И једног и другог има напретек у нашој прошлости и нашем предању, због тога у предању и ономе што је наша прошлост морамо трагати за нашим надахнућима, нагласио је патријарх.

"Не могу нам други кроз своје интерпретације нас, наших мисли и дела рећи ко смо ми на дубљи и аутентичнији начин од онога који је нама када поступимо по описаном реду једино могућ", рекао је патријарх.

"Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај Боже били у конфликту. На тако заснованим циљевима наше јединство и свако друго јединство постало би деструктивно, претворило би се у своју супротност и вратило би се као бумеранг који би нас растргао", поручио је патријарх.

Логика људског раста и рода ка вечности од личног, појединачног ка општем, саборном – то је наша логика, свака друга логика живота појединца и заједнице разбија и појединца и заједницу и на локалном и на општем нивоу, рекао је патријарх.

"Не можеш бити светски, а да ниси свој. Тек када си упознао себе и када си свој, када си једно у себи и са својим, када си једно са својим народом, стекао си инструмент којим ћеш упознати свет и постати једно с њим, којим ћеш моћи да отвориш срце и у њега сместиш све људе и све народе. Не можеш поштовати другог и његову слободу а да не поштујеш себе и не развијаш своју слободу. Исто тако, ни други те неће поштовати ако ти не волиш и не поштујеш себе и своје", закључио је патријарх.

Ко ће бити у обавези да користи ћирилицу према новом Закону, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА