Најновије

ПОЧЕЛА ИСПОРУКА ПВО СИСТЕМА С-500: Које земље ће га добити?

Државна испитивања најновијег противваздушног ракетног система С-500 су завршена, испоруке војсци су започеле, рекао је потпредседник руске владе Јуриј Борисов новинарима на Тјумењском нафтно-гасном форуму, преносе РИА Новости.

С-500 (Фото: Министарство одбране Русије)

Он је нагласио да ће за почетак извоза система бити потребна дозвола председника земље и доступност релевантних апликација страних партнера.

Ракетни системи испоручени другим државама разликоваће се од оних које користи руска војска. Према речима потпредседника Владе, то је уобичајена пракса - карактеристике извезеног наоружања „не би требало да прелазе домаће“.

Одговарајући на питање новинара о првом потенцијалном купцу система С-500, Борисов је нагласио блиску сарадњу Русије и Индије. "Индија је највећи извозник руског наоружања. И ми понекад продајемо Индији оно што не продајемо другим земљама, јер немамо политичких или територијалних претензија међу собом. Или конфликтне ситуације", рекао је Борисов.

Он је подсетио да је лиценцирана производња руских тенкова Т-90 и авиона Су-30МКИ успостављена у Индији.
„Осим једноставне продаје оружја, са Индијом делимо и технологије“, додао је Борисов.

Државни тестови С-500 почели су прошле године. Тада је заменик министра одбране Руске Федерације Алексеј Криворучко рекао да војска очекује да ће прве системе ПВО добити 2021. године, а серијска испорука ће почети за још четири године.

С-500 Прометеј је нова генерација противваздушних ракетних система земља-ваздух великог домета и пресретања на великој висини. Комплекси су способни да пресрећу не само балистичке ракете, већ и крстареће ракете, као и друге ваздушне циљеве.

Комплекс С-500 способан је да истовремено открије и уништити до десет хиперсоничних циљева који се крећу брзином до седам километара на сат. Радијус деловања ракетног система је око 600 километара.

О ситуацији у Сирији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА