Најновије

"БОИНГ 747 ЈЕ УЛЕТЕО У СРБИЈУ, А У ЊЕМУ ЈЕ БИЛА БОМБА" Пилот Михајловић морао је да донесе одлуку у секунди (ВИДЕО)

И најмања могућност угрожавања ваздушног простора Србије значи и покрет за дежурну јединицу 204. ваздухопловне бригаде. Пилоти те јединице, такозване "дежурне паре", спремни су у изузетно кратком року да идентификују, а ако треба и приземље спорне летелице. Ево како изгледа дежурство ове јединице на војном аеродрому у Батајници.

За само неколико минута по добијању наређења, два пилота "дежурне паре" спремна су да се изборе за ваздушни простор Србије. Када се огласи сирена на издвојеној стајанци војног аеродрома "Миленко Павловић", чекају их наоружани мигови 29, напуњени горивом.

Неколико тренутака их дели до последњег знака за покрет. Само треба да се скину заштитни осигурачи са оружја. Њих уиграно техничко особље уклања и показује пилотима - једнако брзо.

Пилот 101. ловачке авијацијске ексадриле мајор Никола Михајловић каже да се најчешће ради или пратња војних ваздухоплова или пратња авиона који превозе опасни терет.

- Понекад се дешава да су то ваздухоплови који не успоставе радио везу са надлежном контролом лета и онда је наш задатак да их пресретнемо и испратимо - прича Михајловић.

24 часа је ова јединица је у приправности, а да би постали њен део пилоти пролазе селекцију и посебну обуку.

- Услов за долазак и почетак дежурства је одређени ниво борбеног оспособљавања пилота који се временом, наравно, надограђује и усавршава. Специфично је дежурство, јер ми немамо времена за припрему лета као у неким другим јединицима, него једноставно добијемо борбени задатак и без навигацијске или неке друге припреме једноставно седамо у авион и полећемо - истиче пилот 101. ловачке авијацијске ексадриле мајор Александар Маринковић.

Чуваре српског неба у ваздуху прво чека позиционирање у видно поље пилота пресретнутог ваздухоплова. Када није могуће успоставити радио везу, један од начина да се упозори пресретнути авион је невербалном комуникацијом, односно ловачки авион с "дежурне паре" нагињањем с крила на крило открива своје наоружање.

Ако и уз сва упозорења пресретнута летелица одбије да буде приземљена - следи обарање као крајња опција.

За последњих 30 година тога није било, али јесте било ситуација које пилоти "дежурне паре" памте.

- Могу да кажем да је била дојава да "боинг 747" прелеће преко наше територије, а у њему је постављена бомба. Једноставно сам био подигнут са дежурне јединице и извршио сам ескорт, односно пратњу од уласка на нашу територију до изласка са наше територије - сећа се Маринковић.

Мајор је препричао још једну ситуацију, која му је, каже била посебно драга.

- Имао сам задатак да вршим ескорт француске акро-групе (авионска акробатска група, прим. аут.) дуж целе територије наше земље - сећа се пилот.

До 2019. године на таквим задацима коришћени су и мигови 21, данас искључиво мигови 29. У зависности од задатка могу да користе и своје максималне перформансе - и до циља стигну брзином од 2.400 километара на час.

Стејт департмент тражи поштовање Вашингтонског споразума, а Рама упозорава на опасне потезе Приштине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА