Најновије

КРАЈ КОРОНА "КОНЦ ЛОГОРА"? Аустралија попушта мере после више месеци локдауна

Аустралија је проенила своју стратегију борбе против коронавируса: време је да изађемо из блокаде и да изађемо из пећине, рекао је премијер Аустралије Скот Морисон, преноси Би-Би-Си. Како се вакцинација у Аустралији убрзава, грађани ће ускоро по први пут "живети са вирусом", односно неће више покушавати да га елиминишу.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

То је драстичан помак за земљу која је навикла на мало инфекција. Аустралија је до сада настојала да има "нулту стратегију борбе са короном“, односно да блокира доласке странаца и циркулисања инфекције у друштву. Одмах је по избијању заразе затворила све државне границе. Затварање градова су биле често и након само једног случаја заразе. На пример, Мелбурн је у последње две године имао више од 200 дана карантина.

То је довело до великих критика због трошкова за живот, а одразило се и на ментално здравље људи. Међутим, Делта варијаната је променила све. У јуну се вирус проширио по Сиднеју, па онда и у Мелбурну и Канбери. Број заражених стално расте, а влада се труди да што пре вакцинише што већи број људи.

Државне престонице су у карантину, а сваки трећи Аустралијанац тренутно мора да остане код куће.

Сада власти истичу да "нулта стретегија против вируса" више није изводљива, преноси Би-Би-Си.

Нови план

ОКо 36 одсто Аутралијанаца старијих од 16 година потпуно је вакцинисано, али је то далеко од довољног да се изађе из блокаде, кажу стручњаци.

- Овај дан мрмота мора да се оконча и завршиће се када достигнемо 70 и 80 одсто вакцинисаних - каже Морисон.

Према досадашњим стопама, Аустралија би могла да вакцинисаше 70 одсто својих грађана старијих од 16 година до средине октобра. Нација сада планира да се отараси карантина и да се вакцинисаним особа дају додатне слободе.

Али наставиће се тестирања и праћења и задржаће се ограничења на ниском нивоу, попут социјалне дистанце и ношења маски. Могуће су и мање блокаде, али се сматрају мање вероватним.

Отварање међународних граница

То ће уследити када Аустралија достигне праг од 80 одсто вакцинисаних. Али путовања ће бити отворена само за одређене сигурне земље и за људе који су вакцинисани.

Премијерка Новог Јужног Велса је рекла да има за циљ поновно отварање у новембру, али неки стручњаци кажу да би то могло да се догоди и раније.

Национални план такође дозвољава „путне мехуриће“ у сигурне земље, што указује да ће вакцинисани страни држављани моћи да уђу. Авиокомпанија Кантас означила је поновно отварање рута у децембру за Велику Британију, САД, Сингапур, Канаду и Јапан.

Анкете показују да 62 одсто грађана подржава владин план поновног отварања.

Међутим, многи Аустралијанци одустају од идеје да "живе са вирусом" након што су се навикли на ниске стопе заразе.

Владино моделирање, процењује да би поновно отварање омогло да доведе до 13 смрти у шест месеци, под условом да су тестирање и праћење на врхунцу. То могло да порасте на 1.500 ако постоје мање здравствене мере.

Политичка борба

Делови земље се не слажу са сазвеном владом и другом државама око стратегије. Под аустралијским системом федерализма, државне владе имају контролу над здрављем, полицијом и унутршањим границама. Квинследн и Западна Аустралија одбијају да отворе своје државе док Сиднеј сада има више од 1000 инфекција дневно.

Морисон тврди да се ове државе не могу заувек крити од вируса.

Отпор Паншира негира да су талибани преузели провинцију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Би-Би-Си

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА