Најновије

ДАЧИЋ ГУБИТНИК: Коалиција са СНС почетак краја СПС

Из угла оних који желе будућност СПС је боље да иду сами, цензус од 3 одсто би прешли и онда би нешто значили. Уколико би били на листи СНС зависили би од добре воље Вучића хоће ли их частити са неким мандатом више или неће. Но, то је, свакако, губљење идентитета, а најбољи случај је Шапићев СПАС кога се више нико не сећа, а до пре само два-три месеца су прелазили цензус - каже за медије Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар, поводом објаве челника СПС и СНС да настављају сарадњу и после следећих избора.

Александар Вучић и Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије договориле су се да наставе сарадњу и после следећих избора, изјавио је лидер социјалиста Ивица Дачић након састанка делегација те две странке у седишту СПС-а. Дачић је рекао да је лидер напредњака Александар Вучић оставио социјалистима могућност да се определе какву ће та сарадња бити - да ли ће наступати на једној или две листе на изборима и да ли ће имати заједничког председничког кандидата или не.

Лидер социјалиста рекао је да се о кадровским решењима није разговарало, али је поновио лични став да би најбоље било да Александар Вучић буде заједнички кандидат владајуће коалиције на председничким изборима. Све се то дешава при чињеници да је Социјалистичка партија Србије изгубила је подршку више од 230.000 бирача у протеклих девет година, баш због коалиције са СНС и Вучићем.

- Прва и најважнија чињеница је да Дачић уме да правилно процени, гледајући из позиције човека који прокламује политику да СПС-у нема живота без власти. Он то ради веома добро и прагматично. Он је претходну "сламку спаса" хватао тако што се ухватио за Демократску странку, односно, Бориса Тадића, правећи један непринципијелни фронт протв победника избора 2008. године, а то су били тадашња ДСС, радикали које су водили Тома Николић и Вучић. Дачић је, фактички, изиграо вољу грађана, јер бирачи који су гласали за СПС су гласали за такву коалицију, а не за коалицију са Борисом Тадићем - констатује Миливојевић и додаје:

- Нема ту принципа, они су направили то неко "велико помирење", изигравали су лажну левицу, тако да је нови загрљај у који је прелетео Дачић 2012. године, био је на неки начин логичан. И тада је он изиграо изборну вољу грађана. Он је на изборима 2012. године, лично гласао за Бориса Тадића на председничким изборима, да би после 15 дана променио плочу и правио коалицију са Вучићем и Николићем. 

Миливојевић наглашава да је у СПС остала још само борба за власт, а да је Дачић један од ретких политичара који не крије да не воли да се налази у опозицији. 

- Други аспект приче је чињеница да Борис Тадић и ДС нису усисали СПС, већ су јој удахнули један нови живот, али је то учинио Вучић. Од 2012. године, ми видимо једну врсту опадајуће форме када је реч о СПС. Он је сада већ у позицији да од прошлих и претпрошлих избора, заправо, небитан коалициони партнер, јер Вучић са својом ужом коалицијом, може да формира владу и без Дачића. Више Дачић не утиче ни на шта конкретно и озбиљно. Он има срећу што је смањењем цензуса од 3 одсто, у позицији да и даље прелази цензус, али цензус од 5 одсто био би озбиљан проблем за СПС. Тим пре што је јачи део те коалиције - ПУПС, напустио ту коалицију, што је носило око 3-4 одсто гласова - каже Миливојевић.

Он истиче да су додатни проблем и афере у којима се сада помиње и Палма и део највиших функционера СПС.

- Све то је било само сликање за јавност. Јасно је свима да Вучић може и без Дачића. Неки функционери СПС су упозорили да ако би СПС и овај пут ишао без председничког кандидата, као на прошлим изборима, то би значило почетак краја СПС. Замислите странку која је годинама и деценијама била једна од највећих у Србији која не може и не сме да истури председничког кандидата, јер се плаши шта ће рећи Вучић. 

Миливојевић констатује, такође, да прокламоване партије левице у Србији више не постоје, а да се СПС само зове социјалистичка партија, али се не бори за оно што би једна партија левице требало да ради.

Он сматра да у овом тренутку снага људи који би могли да се побуне против овакве Дачићеве политике није велика, зато што су сви из врха странке ухлебљени, а они не бране Дачића зато што га воле, већ зато што им обезбеђује парче власти.

- Да може доћи до неких превирања верујем, али до озбиљних радикалних промена нисам сигуран, исувише је мало времена - каже Миливојевић и закључује:

- Да нису сви избори у истом дану, сигурно би било више СПС-а у власти, јер постоје у многим срединама остаци традиције СПС и они би сугурно пролазили. Ми сада имамо најаву да ће и ови избори бити поклопљени у истом дану, тако да ту озбиљне приче на локалу неће ни да буде, па ни у Београду.

Струка за ковид пропуснице, против је само Вучић! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА