Најновије

Ево шта контролор у превозу сме, а шта не

Центар потрошача Србије објавио листу права путника због све већег броја притужби на систем контрола у Бус-плусу Контролори у градском превозу немају право да легитимишу путнике, већ то право, према закону, има искључиво полиција и комунална полиција, наводе у Центру потрошача Србије, који има регионални центар за град Београд.
Сазнајте своја права, фото: Ртвбн.цом

Сазнајте своја права, фото: Ртвбн.цом

Ова организација је, због све већег броја притужби на систем контрола у Бус-плусу, објавила листу права путника, односно све оно што контролор и комунална полиција смеју и шта не смеју да раде. Потрошач преноси ту листу: Контролор нема право: – да претреса путника – да од малолетника тражи да му покаже документа – да присили путнике да плате казну било каквим вербалним или физичким нападом – да нареди возачу да затвори врата да путник не би могао да изађе напоље – да употреби било какву силу да би спречио путника да напусти возило до доласка комуналне полиције – да на било који начин дође у физички контакт са путником, сваки такав чин се третира као покушај противправног нарушавања слободе кретања људи на јавном месту Контролор има право: – да понуди путнику који је без карте да плати казну, што путник може да одбије јер нико осим судије за прекршаје нема законско право да кажњава грађане за било какве поступке – да позове комуналну полицију Комунална полиција нема право: – да податке из личних докумената путника да на увид контролору – да приводи у станицу било којег путника коме је могуће установити идентитет Комунална полиција има право: – да изврши проверу идентитета путника на два начина: увидом у личну исправу или на основу изјаве лица чији се идентитет проверава – да на основу података о идентитету путника, који је добила од путника, поднесе пријаву судији за прекршаје – да претресе грађанина уколико постоји „оправдан” повод, претрес мора вршити лице истог пола – да позове „праву” полицију да им помогне уколико то нађу за сходно Закључак ЦЕПС-а: нисте ни у каквој обавези да (уколико немате карту) контролорима дате документе. Контролори су овлашћена лица Бус-плуса и немају право да легитимишу путнике. Не дозволите контролору да вам узме документе јер на то нема право. То је кривично дело за које може бити тужен. Контролор вас не сме задржавати нити избацити из возила. Једино што могу јесте да позову комуналну полицију, а њима сте обавезни да дате идентификацију. Комунални полицајац не сме ваше податке да пренесе контролору, може само да вам напише мандатну казну. Контролори се не смеју понашати насилно нити вам смеју претити. Ако случајно почну да се понашају непримерено, снимите их својим телефоном или замолите да то уради неко од путника. То је довољан доказ за кривични поступак.
Обавезе путника За коришћење услуге јавног превоза, путник је дужан да у возилу има важећу возну исправу, односно очитану Бус-плус картицу или карту купљену у возилу, и да је на захтев контролора или другог овлашћеног лица покаже ради провере. Уколико је нема или одбије да је покаже, у обавези је да: – пружи податке о свом идентитету ради издавања опомене и напусти возило, или – плати доплатну карту са којом може да настави вожњу.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА